reklama

Asteroid a třetí světová válka

Peruánský prorok a pastor Ricardo Salazar tvrdí, že v roce 2017 svět postihne řada katastrof. Podle serveru Express začnou ve chvíli, kdy Evropa zavře hranice migrantům. Následně dojde k válečným konfliktům, do kterých se zapojí Čína, Japonsko, Rusko a USA, a vznikne z toho třetí světová válka.

To ale není vše. Lidstvo prý bude natolik zaujato válečným stavem, že si až příliš pozdě všimne, že se k zemi řítí asteroid. Jeho dopad odstartuje vlnu zemětřesení, která údajně zabije více než miliardu lidí. Není však bez zajímavosti, že samozvaný prorok předvídal stejný slet událostí i na tento rok, a žádná z nich se nenaplnila.

Nastane peklo, doslova

O něco věrohodnější proroctví pronesl na rok 2017 francouzský filosof Michel de Nostredame zvaný častěji Nostradamus, který žil v 16. století. Ten tvrdí, zatímco Čína se bude snažit stabilizovat světovou ekonomiku, Itálie propadne finančním těžkostem a eurozóna se bude opět potýkat s krizí.

Další proroctví předpovídá nové příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, kterému budou USA oponovat, ale které bude mít podporu ze strany EU. Spojené státy se ale mohou stát nekompetentními, což může či nemusí souviset s nástupem Donalda Trumpa do funkce prezidenta.

Nostradamo proroctví se podle jeho vyznavačů ale týká i ozbrojených konfliktů. Server Daily Star uvádí, že nejděsivější předpovědí je "horká válka", která má vzniknout kvůli globálnímu oteplování a klesajícím zdrojům. Největší hrozbu by měl představovat terorismus a biologické zbraně.

Evropa zanikne? Už měla skončit

Další věštby pochází od slepé bulharské věštkyně přezdívané Baba Vanga, nebo také Nostradamus Evropy. Ta v minulosti předpověděla například Stalinův konec, smrt princezny Diany, 11. září, ale i uprchlickou invazi a brexit.

Podle jejího proroctví bude prezident Barack Obama posledním americkým prezidentem. Nebo alespoň hlavou Spojených států tak, jak je známe dnes. Co přesně se za jejími slový skrývá je záhadou, ale vzhledem k tomu, že předpověď o pádu USA se dosud nenaplnila a inaugurace Donalda Trumpa je naplánována na 20. ledna, je možné, že počátek příštího roku přinese nemilé překvapení.

Nutno dodat, že předpovědi Baby Vangy jsou podle konspirátorů přené, realita ale ukazuje opak. Věštkyně tvrdila, že Evropa se začne v roce 2016 rozpadat a z rozvojových zemí přijdou muslimové, kteří začnou vést válku. Ačkoliv migranti skutečně přicházejí, k rozpadu Evropy zatím nedošlo. Lze za něj sice považovat odchod Velké Británie z Evropské unie, ale brexit minimálně v tomto roce velké změny v evropském uspořádání nepřinesl.

Vanga také tvrdila, že do roku 2043 Evropu muslimové zcela ovládnou. Jestli se tak stane ukáže až čas, podle statistik Eurostatu se ale do tohoto roku očekává, že do Evropy dorazí další miliony muslimských migrantů.

Ježíš je na cestě, přijde

S mírně odlišnou předpovědí přišel před časem německý židovský rabín Judah Ben Samuel. Ten údajně vypočítal, že v roce 2017 sestoupí na zem Mesiáš, kterým bude druhý Ježíš. Tím šokoval řadu Židů, kteří Ježíše jako Mesiáše neuznávají.

Stejně jako v předchozích případech lze o naplnění této předpovědi pochybovat a řada skeptiků tak s libostí činí, na druhou stranu mají příznivci konspiračních teorií a milovníci věšteb zaručeno, že příští rok zřejmě nebudou mít klidné spaní. Nakolik se která předpověď vyplní se ale ukáže až v následujících dvanácti měsících.