Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká jsou nejdražší místa k životu? Asijská města si nezadají s těmi evrospkými

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Singapur o šest bodů předehnal Hong Kong coby nejdražší město světa pro život. V Evropě je nejdražší život stále v Curychu. Vyplývá to z průzkumu, který pravidelně na základě vyhodnocení životních nákladů zveřejňuje Economist Intelligence Unit časopisu The Economist.

Singapur si drží prvenství v žebříčku již čtvrtý rok po sobě. Curych se propadl ze své druhé pozice na třetí. Z evropských měst se do seznamu dostali ještě Ženeva, Paříž nebo Kodaň. O Praze nebo jiném z českých měst se studie nezmiňuje, stejně jako o slovenských městech.

Studie, která je zveřejňována dvakrát ročně, sleduje ceny zboží a služeb, jako jsou základní potraviny, doprava, pohonné hmoty, soukromé školy či pomocnice v domácnosti, aby stanovila "skóre" každého města. Jako základ je využíván New York se stanoveným skóre 100. Ceny nemovitostí do studie zahrnuty nebyly.

Curych a Tokio dosáhly skóre 113 a 110, což znamená, že Curych si o příčku pohoršil a naopak Tokio o sedm polepšilo. Celkově se o prvních deset příček rovnoměrně podělila evropská a asijská města. V první desítce je stále ještě Kodaň, Paříž, Ženeva a New York. Dále pak Ósaka, Soul.

Na opačném konci žebříčku se umístila naopak nejlevnější města světa. Před zcela posledním Alžírem skončilo pákistánské Karáčí se skóre 45 bodů. Předehnaly ho ještě Almaty, Lagos a Bangulúr.

Témata:  The Economist Singapur New York Hongkong Švýcarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy