Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Babiš další plutokrat v čele západní země? Známý magazín informuje o dění v Česku

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn – Server prestižního britského magazínu The Economist se zaměřil na českého ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Zaujaly jej především okolnosti přijetí takzvaného lex babiš, tedy zákona o střetu zájmů.

„V dnešní politice se vyplatí být mediální plutokrat. V České republice je takovým člověkem Andrej Babiš, mediální magnát a miliardář, který je zároveň ministrem financí,“ píše magazín. Poukazuje například na to, že jeho hnutí ANO vede v předvolebních průzkumech a že je favoritem příštích voleb.

„Dne 11. ledna se zbytek českého politického establishmentu spojil proti Babišovi a přijal zákon, který zakázal ministrům vlastnit mediální podniky nebo více než čtvrtinu společnosti získávající státní zakázky nebo dotace Evropské unie. Zákon v Parlamentu obdržel ohromujících 72% hlasů,“ připomíná The Economist.

„V případě, že bylo cílem dostat Babiše z politiky, nezdá se, že by to fungovalo,“ dodává jedním dechem server s tím, že Babiš 29. ledna oznámil, že se zachová v souladu se zákonem a že převede své podniky do svěřeneckých fondů. „Už se těším na okamžik, kdy se mě vy, ani žádný jiný novinář, nebudete ptát na mé společnosti, protože už nebudou mé,“ cituje The Economist Babiše.

Zákon podle magazínu ve skutečnosti může Babiše spíše posílit, protože mu pomůže o sobě hovořit jako o „politickém outsiderovi“. „Babiš je jedinou osobou, na kterou bude mít zákon reálný dopad,“ cituje týdeník právníka Petra Leyera z české pobočky Transparency International.

Přesto podle magazínu nevděčí Babiš za svou popularitu pouze vlastním médiím. Připomíná, že loni Česko hospodařilo s přebytkem, míra nezaměstnanosti je 3,7% a je tak nejnižší v EU, a HDP vzrostlo v roce 2016 o 2,5%. Poukazuje také na zavedení elektronické evidence tržeb.

„Zatím útoky jiných politiků na Babišovo podnikání a možné střety zájmů míjejí cíl. ANO skončilo na druhém místě ve volbách v roce 2013 a nedávné průzkumy veřejného mínění mu předvídají zisk 30% hlasů, což je téměř dvakrát více než by získal jeho nejbližší konkurent a koaliční partner - sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou, současným premiérem,“ připomíná magazín.

Dodává, že „Lex Babiš“ vstoupí v platnost 9. února a že Babiš má k dispozici tým právníků, kteří mají restrukturalizovat Agrofert tak, aby bylo zajištěno, že Babiš bude moci kandidovat ve volbách a že firma i nadále bude mít nárok na dotace z EU a státní zakázky. „Na rozdíl od prezidenta Trumpa nebudu jmenovat členy rodiny, aby řídily nové fondy,“ cituje Babiše The Economist.

„Slíbil také, že podá stížnost k Evropské komisi s odůvodněním, že jeho právo podnikat na společném trhu bylo porušeno. Má spojence v osobě Miloše Zemana, českého prezidenta, který se pokusil zablokovat lex Babiš, Parlament ale veto přehlasoval. Mnoho z vlastních poradců pana Zemana by mělo problémy s potenciálním střetem zájmů a tak má v úmyslu napadnout zákon u Ústavního soudu,“ píše server.

Babišův slib převést majetek do fondu však podle magazínu nezaručuje transparentnost. „V konečném důsledku voliči pravděpodobně budou muset uvěřit jeho slovům, že uřízl své vazby na Agrofert. Mezitím mu ‚lex Babiš‘ dovoluje tvrdit, že čelí zpupnému politickému systému a že stará garda se spojuje proti němu,“ dodává The Economist.

Témata:  Andrej Babiš The Economist Česko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy