Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak při hubnutí přijít o tuk a neztratit svaly?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Téma hubnutí nikdy nevyjde z módy a vždy se najde někdo, kdo potřebuje nějaké to kilo shodit. Je ale důležité zaměřit se na to, abyste ztráceli pouze tuk, nikoliv svaly.

Držíte dietu pár týdnu a jdete se zvážit. Zjistíte super věc, zhubli jste několik kilo. Ale i to, může mít háček. Zvláště pak při rychlém hubnutí ztratíte hlavně vodu a svaly, tuku jen minimum. Jak to změnit?

Aby se sny staly skutečností, sáhněte po potravinových doplňcích

Pro ochranu svalové hmoty a její rychlejší regeneraci se před tréninkem nebo během něj může užívat BCAA. Bývají ve formě kapslí nebo nápoje. Další možností jsou spalovače tuků. Například CLA, cože je látka, která je dostupná i v přírodě a napomáhá kontrolovat metabolismus tuků. Nebojte se, nejde o žádné zakázané preparáty.

Další fakt je, že když jste ve fázi hubnutí, tak ubíráte všude, po celém těle. Není možné hubnout pouze jednu partii. To fyziologicky nelze.  Nicméně, z některých partií ubíráte přece jenom více. Obvykle jsou to ty partie, které zas tolik hubnout nechcete, například u žen to často bývají prsa, což je klasický zákon schválnosti, že?

A samozřejmě úplně stejné je to s tím, co ztrácíte. Opět všechno – tuky, svaly i vodu. V prvé řadě nastupuje voda a poté se ztrácejí svaly s tukem. Přičemž tuk drží samozřejmě nejdéle, nechce se nás pustit.

Nejdřív přijdete o všechno, protože bude na prvním místě hubnutí. Jakmile ale zvolíte správnou alternativu pohybu, svalová hmota začne opět narůstat.

Při tvorbě svalů je důležitá i správná strava, kdy je nutné omezit sacharidy na minimum. Jak v redukci, tak při nabírání svalové hmoty je nezbytné navýšit příjem bílkovin. V této fázi pro vás bude ideální přijímat 1,2 – 1,5 gramů bílkovin na kilogram vaší hmotnosti. Samozřejmostí je pak také dostatečný příjem zdravých tuků (například ořechy, semena)

A jak dodat tělu kvalitní bílkoviny? Určitě ne tím způsobem, že budete nonstop konzumovat maso. Tělo potřebuje také dost bílkovin z rostlinných zdrojů - luštěniny, ořechy, mák, řasy apod.

Pokud ale chcete udržovat či nabírat svalovou hmotu, nedoporučujeme úplně intenzivní kardio trénink.Dvakrát týdně třicet minut bohatě postačí. Můžete si dát lehký výklus, skoky přes švihadlo, běh do schodů atd.

Mnohem větší prostor si nechte na silový trénink. Ten samozřejmě může následovat pro kardiu, ale měl by být delší, v průběru 45 - 60 minut. Ideálně čtyřikrát do týdne.

Po každém posilování navíc určitě musí následovat strečink. Svaly se musí nejen posilovat, ale i protahovat. Protahování by mělo být statické, v poklidu. 

Témata:  cvičení obezita obezita, hubnutí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy