Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se zbavit bakterií v kuřecím mase? Stačí jej před konzumací zmrazit

Kuřecí maso
Kuřecí maso
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Kuřecí maso by se mělo poté, co si jej přinesete ze supermarketu, zmrazit. Podle odborníků vám to může v krajních případech dokonce zachránit život. Proces zmrazování totiž podle studie zabije až 90 procent buněk zákeřné bakterie Campylobacter.

Bakterie Campylobacter se nejčastěji vyskytuje v syrovém drůbežím mase a podle lékařů může způsobit žaludeční nevolnost, zvracení, průjem a v nejhorších případech dokonce i smrt.

Vědci z Velké Britanie proto doporučují, aby lidé kuřecí maso před konzumací nejprve zmrazili. Podle studie, kterou zveřejnil server Daily Mail, obsahuje 6 z 10 kuřat v obchodech tuto bakterii, která infikuje až půl milionu lidí za rok.

Alarmující je i jiná statistika. Ročně totiž na následky konzumace kontaminovaného masa ve Velké Británii zemře až 100 lidí.

Pokud chcete snížit riziko nákazy bakterií, která může mít fatální následky u malých dětí, starších osob a u lidí s oslabeným imunitním systémem, kupujte si mražené kuřecí maso, nebo to čerstvé nechte nejdřív projít procesem zmrazování.

Většina lidí se po nákaze sice zotaví do několika dní, ale v některých případech může infekce bakterií Campylobacter způsobit také syndrom dráždivého tračníku, reaktivní artritidu nebo dokonce vyvolat potrat.

Témata:  potraviny viry a bakterie maso

Související

Aktuálně se děje

18. října 2025 21:01

18. října 2025 17:02

Konvičková promluvila o kruté prognóze. Proč je její nemoc tak obtížně léčitelná?

Zpěvačka Markéta Konvičková, kterou si veřejnost pamatuje jako mladou dívku ze soutěže SuperStar, už šest let svádí boj se vzácným onkologickým onemocněním. Následky léčby a nemoci se viditelně projevují, způsobují hubnutí a nepřirozené tmavnutí pokožky. Onemocnění zpěvačku doslova proměňuje před očima.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy