Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně degustovat pivo? Odborníci i laici mají nově k ruce odborný návod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jak známo, Češi jsou národem pivařů. Víte ale, jak správně zlatavý mok degustovat? K dispozici je zajímavá příručka. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vydal monografii s názvem Senzorická analýza piva.

Čtenář se dozví, jak hodnotit například základní parametry chuti, tedy plnost, hořkost nebo charakter piva.

Senzorická analýza piva je širší veřejnosti známá pod názvem degustace. Slouží výrobcům piva kvůli zachovávání standardnosti výrobku i odhalování různých vad, využívá se při vývoji nových technologických postupů i úpravách už používaných i třeba v soutěžích piv.

"Znalost principů, na jakých se provádí, může sloužit i milovníkům piva, kteří hledají rozšíření oblíbeného sortimentu piv," uvedl František Frantík, jeden z autorů publikace.

Kniha zahrnuje informace o tom, jakým způsobem reaguje lidský organismus na chuťové vjemy. Stručně je popsána technologie pivovarského procesu od surovin až po hotové pivo s důrazem na faktory, které mohou ovlivnit senzorické vlastnosti piva.

Kniha se věnuje i hlavním tuzemským soutěžím, jejich organizaci i způsobu hodnocení. K těm hlavním patří České pivo, Zlatý pohár PIVEX, Česká pivní pečeť, Pivo České republiky, Jarní cena sládků, Dočesná a Cerevisia Specialis.

Témata:  pivo knihy muži

Související

Aktuálně se děje

6. prosince 2025 20:33

Kateřina Zemanová se vrátila do Prahy. Okamžitě jela do nemocnice

Dcera bývalého prezidenta, Kateřina Zemanová, nečekaně přicestovala v pátek brzy ráno do Prahy. Podle informací Blesku přiletěla mimořádnou linkou z Barcelony kvůli zhoršujícím se zdravotním potížím. Ihned po přistání se v doprovodu své matky Ivany Zemanové vydala do pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy