Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně degustovat pivo? Odborníci i laici mají nově k ruce odborný návod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jak známo, Češi jsou národem pivařů. Víte ale, jak správně zlatavý mok degustovat? K dispozici je zajímavá příručka. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vydal monografii s názvem Senzorická analýza piva.

Čtenář se dozví, jak hodnotit například základní parametry chuti, tedy plnost, hořkost nebo charakter piva.

Senzorická analýza piva je širší veřejnosti známá pod názvem degustace. Slouží výrobcům piva kvůli zachovávání standardnosti výrobku i odhalování různých vad, využívá se při vývoji nových technologických postupů i úpravách už používaných i třeba v soutěžích piv.

"Znalost principů, na jakých se provádí, může sloužit i milovníkům piva, kteří hledají rozšíření oblíbeného sortimentu piv," uvedl František Frantík, jeden z autorů publikace.

Kniha zahrnuje informace o tom, jakým způsobem reaguje lidský organismus na chuťové vjemy. Stručně je popsána technologie pivovarského procesu od surovin až po hotové pivo s důrazem na faktory, které mohou ovlivnit senzorické vlastnosti piva.

Kniha se věnuje i hlavním tuzemským soutěžím, jejich organizaci i způsobu hodnocení. K těm hlavním patří České pivo, Zlatý pohár PIVEX, Česká pivní pečeť, Pivo České republiky, Jarní cena sládků, Dočesná a Cerevisia Specialis.

Témata:  pivo knihy muži

Související

Aktuálně se děje

8:24

Evropou otřásl nejhorší požár za 10 let. Počet obětí turecké tragédie dál roste

Turecké horské letovisko v Bolu zasáhla v úterý tragická událost, kdy během požáru ve známém lyžařském hotelu Grand Kartal zahynulo nejméně 76 lidí. Oheň vypukl ve 12patrové dřevěné budově během rušné prázdninové sezóny, kdy bylo v hotelu ubytováno 234 hostů. Mnoho z nich čelilo zoufalému rozhodnutí skočit z oken, aby si zachránili život. Jde o nejhorší požární katastrofu v Evropě za posledních 10 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy