Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste líní? Podle vědců jde o známky inteligence

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Američtí vědci ve své studii zkoumali vztah mezi inteligencí a fyzickou aktivitou. Dospěli k jasnému názoru - lidé s vyšší inteligencí jsou línější a mnohem méně aktivní než lidé, které nelze označit jako myslitele.

Nový výzkum prokázal teorii, že Inteligentní lidé tráví více času lenošením. Závěry studie amerických vědců, o které informuje server The Independent, podporují myšlenku, že lidé s vysokým IQ se méně nudí a tráví více času blouděním ve svých myšlenkách.

Na druhé straně, aktivní lidé se věnují fyzické činnosti, protože mají potřebu povzbudit svou mysl vnější činností, protože buď chtějí uniknout svým myšlenkám, nebo se rychle začínají nudit.

Výzkumníci z Univerzity Florida Gulf Coast dali skupinám studentů klasický test. Požádali účastníky, aby hodnotili, jak silně se shodují s tvrzeními jako „opravdu si užívám úkol, když musím přijít s novými řešeními problémů“ nebo „myslím jen tak moc, jak musím.“ 

Vědci pod vedením Todda McElroye pak vybrali 30 ‚myslitelů‘ a 30 jejich protikladů.

V dalších sedmi dnech obě skupiny nosily na svém zápěstí zařízení, které sledovalo jejich pohyb a úroveň aktivity a které tak poskytovalo stálý proud dat o tom, jak jsou všichni účastníci experimentu fyzicky aktivní.

Výsledky ukázaly, že skupina „myslitelů“ byla daleko méně aktivní v průběhu celého týdne, než „nemyslitelé“. Závěry studie, která byla publikována v magazínu Journal of Health Psychology jsou ze statistického hlediska označovány za „významné“ a „silné“.

Zajímavé také je, že víkendy neukázaly žádný rozdíl mezi oběma skupinami, což je něco, co vědci nebyli schopni vysvětlit. 

Výzkumníci se také domnívají, že „nemyslitelé“ se snadněji nudí, takže mají potřebu naplnit svůj čas s fyzickou aktivitou. McElroy ale také poukázal na to, že na ty chytřejší – a tedy i línější - má negativní dopad jejich sedavý způsob života. 

Navrhuje proto, aby se méně aktivní lidé, bez ohledu na to, jak jsou chytří, zaměřili na zvýšení jejich aktivity ke zlepšení jejich zdraví.

Témata:  lidé zdraví vědci mozek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy