reklama

Ukázal to test, který provedl BESIP společně s toxikologickým oddělením Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

"Na každého působí alkohol jinak. Nejde jen o to, kolik vážíme nebo zda jsme muž nebo žena, ale každý produkuje jiné množství enzymu, který má v našem těle zpracování alkoholu na starosti. Záleží také na momentálním zdravotním stavu, psychickém rozpoložení, stravě, a dalších aspektech," vysvětlil primář toxikologického oddělení VFN Radomír Čabala.

Maximální hladiny alkoholu v krvi dosahuje člověk 45 až 90 minut po vypití. Při dopočítání odbourání veškerého zkonzumovaného alkoholu se pak ukázalo, že člověk zvyklý na konzumaci alkoholu odbourá za hodinu okolo 0,2 promile za hodinu, což je maximum.

"Za volant bychom měli usedat v takovém stavu a rozpoložení, abychom byli schopni včas a správně vyhodnocovat provoz a adekvátně reagovat, a to po nějakém večírku, nebýváme," uvedl šéf BESIP Martin Fará.

Už při hodnotách nad 0,2 promile alkoholu v krvi začíná podle něj řidič riskovat, velmi nebezpečný je při překročení 0,8 promile. "V takovém stavu řidič není v žádném případě schopen bezpečně řídit. Nezvládá se věnovat okolnímu provozu, snadno něco přehlédne, roste riziko přecenění vlastních sil, agresivita," uvedl Farář.

Řidič s 0,8 promile alkoholu v krvi vnímá ve srovnání se střízlivým řidičem pouze dvě třetiny prostoru před sebou, u řidiče s 1,8 promile alkoholu v krvi je to jen třetina.

Odbourávání alkoholu neurychlí žádný prostředek, nepomůže ani káva, vývar či další "zaručené recepty". "Silný vývar nebo větší množství tekutin či minerální prostředky nám pomohou doplnit ionty, minerály a tekutiny, které tělo spotřebuje při zpracovávání alkoholu, ale nijak to nesníží jeho hladinu," vysvětlil Čabala.