Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trpíte na pravidelné noční můry? Omezte alkohol a změňte stravování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

MAGAZÍN - Snění je krásná věc. Tedy jen tehdy, pokud se nám zdají hezké sny a ne noční můry. V opačném případě je spánek nevítaný společník.

Spánek je pro mnohé nejkrásnější část dne. Po dlouhém a často i úmorném dni, plném práce, si můžete odpočinout a na nic nemyslet. Někdy ale prožíváte sny a jejich náboj jste až do teď nemohli ovlivnit. nemůžete ovlivnit. Někdy jsou tak plné radosti a lásky, jindy zase černé jako tma.Sny, které při něm prožíváte, ale nejsou jen příjemné.

Ne všechny sny, které si pamatujete, jsou vhodné k převyprávění. Zvlášť pokud se týkají intimností. Známe to všichni. A nic si z toho nedělejte, není na tom vůbec nic špatného. Jedná se o naprosto normální věc.

Spánkem strávíte asi čtvrtinu života, a to už je dostatečný důvod, proč je nutné mu věnovat pozornost. Tato část dne by měla být klidná, příjemná a stejně tak i místo, ve kterém spíte. Vyhněte se křiklavým barvám a hojným doplňkům. Držte se naopak minimalismu. A nedílnou součásti spánku jsou již zmíněné sny. Ačkoli řada lidí tvrdí, že se jim v noci nic nezdálo, pravda je taková, že každý člověk jich za noc prožije hned několik. Ne všechny si však pamatuje. Za ranní nevědomost může proces jejich ukládání do paměti, ale existuje i návod, jak se sny učit zapamatovat.

Dle psychoterapeutů jsou sny vlastně myšlenky a představy, které se vám objevují během spánku a mají vizuální, akustickou a případně i pohybovou podobu. A zatímco tělo odpočívá, mozek stále pracuje.

A jaké faktory snění ovlivňují? Je jich hned několik. Negativní vliv může mít například alkohol a těžké jídlo zkonzumované těsně před ulehnutím či zápach v místnosti, kde spíte.Proto před ulehnutím do postele důkladně vyvětrejte místnost a k večeři si dejte jen něco lehkého. Svíčkovou s knedlíkem vynechte.

Velmi důležitý je klid při usínání. Dále pak vůně, příjemné myšlenky i nepřeplněný žaludek. Nejlepším aromatem pro krásnou noc je čerstvý vzduch. Můžete ho doplnit například lehkou kapkou jemného aroma oleje. Vhodná je vůně levandule nebo meduňky. 

Jistě chápete, že není možné zcela vědomě naplánovat, o čem chcete snít. Výjimkou je takzvané lucidní snění, tedy vědomý spánek, jehož obsah může člověk přímo řídit. Tato dovednost se ale musí trénovat. Takové snění přichází například, pokud si během dne na chvilku pospíte.

Pokud chcete, aby v noci převažovaly pozitivní sny,měli byste být psychicky v pohodě. Což se samozřejmě někdy špatně ovlivňuje. I přestože vám snové obrazy často nemusejí dávat žádný smysl, jde o reakci těla na vnitřní i vnější podněty, a proto vám o vás a vašem životě mnohdy říkají zajímavé věci.

Výzkumníci z Hongkongské univerzity přišli se zjištěním, že povahu snů ovlivňuje i poloha, kterou ve spánku zaujímáte. Z testovaného vzorku měli nejvíc zlých snů lidé spící na levém boku. U těch, kteří se v noci otáčejí na břicho, zase převažovaly sny se sexuální tématikou. Do snů dokážou pronikat věci, které vás tíží. Nejspolehlivější cestou, jak je ze spánku dostat, je najít řešení ve skutečném životě. Zkuste se proto zamyslet, zda vás něco trápí nebo vám dělá starosti. A pokud ano, řešte to. Mluvte o tom. Nenechávejte věci vyšumět, to nefunguje. Vaše podvědomí vás pomocí snění jen varuje před tím, že svůj problém neřešíte.

Témata:  spánek lidé alkohol potraviny

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy