Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelíbí se vám váš nos? Za jeho tvar překvapivě nemůže jen genetika

Jste se svým nosem spokojeni?
Jste se svým nosem spokojeni?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Každý člověk je jiný. Má jiné vlasy, uši, tvar obličeje i stavbu těla a v neposlední řadě také nos. Za jeho vzhled, který se mnohým nelíbí a jen málokdo s ním je spokojen, ale nemůže pouze genetika. Podle odborníků jej ovlivňují i další faktory.

Někdo má nos jako skobu, jiný jako střechu. Něčí je malý, další by mohl "šňupat rodinné domky", jak pravil v jednom pořadu komik Zdeněk Izer. Tvar nosu je zkrátka rozličnou věcí a plastičtí chirurgové se často setkávají s požadavkem na jeho úpravu. Kdo za něj ale může?

Magazín Plos Genetics publikoval studii, podle které není za vzhled a stavbu nosu zodpovědná pouze genetika. Vědci Arslan Zaidi a Mark Shriver z Pensylvánské univerzity analyzovali nosy lidí z Afriky, jihovýchodní Asie a z Evropy, a zjistili, že rozdíly nejsou spojené pouze s genetickými modifikacemi, ale i životním prostředím.

Na velikost a tvar nosu mají vliv zejména vlhkost a teplota prostředí, v němž lidé žijí. Nos totiž kromě dýchání zajišťuje i filtraci vzduchu z okolního prostředí a chrání plíce před infekcí. Navíc ohřívá vzduch, pokud je příliš studený, a zvlhčuje ho, když je příliš suchý.

Lidé žijící v chladném a suchém klimatu mají proto nosy delší a menší. Naopak roztažené a velké nosy nacházíme u lidí ve vlhkých a teplých oblastech. Jelikož nos vzduch ohřívá a zvlhčuje, je pro tento účel vhodnější menší nos, který je typický pro suché podnebí. Lépe totiž zahřeje menší množství vzduchu. Naopak ten, kdo žije v teplých a vlhkých oblastech, má otevřenější nozdry, protože nemusí vzduch oteplovat.

Podle odborníků je také rozdíl ve tvaru nosu u žen a u mužů. Muži mají obecně větší nos než ženy, což pro změnu souvisí s pářením a potomstvem. Pěkný nos je totiž přitažlivý a osoba, která jej vlastní, může být vybrána jako vhodný partner pro reprodukci.

Témata:  lidé vědci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy