Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět bez kávy se stává realitou. Oblíbený nápoj Čechů dochází

Káva
Káva
Foto: Pixmac

MAGAZÍN – Umíte si představit ráno bez silné voňavé kávy? Brzy by se tato noční můra mohla stát realitou, varují pěstitelé kávových zrn. Tvrdí totiž, že pokud se velmi rychle něco nezmění, káva prostě nebude.

Zatímco Washington debatuje, zda je změna klimatu pouhý podvod nebo skutečná a bezprostřední hrozba, svět kávového průmysl nehodlá čekat na americkou vládu, a přijal opatření na ochranu svého podnikání.

Kávovníky jsou v ohrožení v důsledku odlesňování, abnormálně vysokých teplot, nedostatku srážek a nemocí. Globální trh je už čtvrtý rok v deficitu, odhadují experti ze skupiny Rabobank International. Zároveň se očekává, že celosvětová poptávka po milovaném nápoji dosáhne v tomto roce maxima, podporuje ji totiž poptávka ze strany mladších amerických spotřebitelů.

Produkce bude muset být zvýšena minimálně o 50 procent do poloviny tohoto století, aby bylo možné udržet krok s poptávkou, říká Conservation International, organizace zabývající se otázkou životního prostředí. Ve snaze vyrovnat se se všemi těmito problémy kávový průmysl míří k rozvoji rostlin, které lze přizpůsobit se měnícímu se prostředí.

Podle organizace World Coffee Research Institute do roku 2050 počet míst, kde bude možné pěstovat arabicu, klesne na polovinu. V brazilském státě Espirito Santo, kde se dříve hodně pěstovaly kávovníky robusta hlásí problémy – za poslední tři roky tu spadlo jen 50 procent průměrných srážek a teplota naopak vzrostla o 3 stupně. „Jednalo se o nejhorší sucho za 80 let,“ uvádí výzkumný pracovník Romario Gava Ferrao pro server Bloomberg. Někteří farmáři se už proto přestěhovali do jiných regionů nebo začali pěstovat jiné plodiny, jako je pepř.

Meteorolog Hugo Ramos si není si jistý, jestli je teplejší a suché počasí trvalá změna pro daný region. „Musíme jevy více studovat, abychom porozuměli tomu, co se bude dít v příštích letech,“ přiznává. Situace je natolik zoufalá, že země zvažuje import zrn robusty nižší kvality z Vietnamu, aby mohla uspokojit poptávku. Tento nápad se však setkal se silným odporem místních farmářů.

Rostliny druhu arabica i robusta také napadá rez kávová, které pravidelně část úrody zdevastuje. Asi 18,2 milionů pytlů kávy v hodnotě asi 2,5 miliardy dolarů muselo být kvůli chorobě od roku 2011 do roku 2016 úplně zničeno. Ztráta způsobila, že o práci přišlo 1,7 milionu lidí.

Odvrátit katastrofální budoucnost bez kávy se pokouší třeba Christophe Montagnon, genetik, který vede globální tým výzkumníků. Ti se snaží najít rostliny, které mohou přežít ve změněném prostředí. „Globální oteplování znamená, že jediná místa, která zůstanou vhodná pro pěstování, jsou chladnější oblasti, nebo pole ve vyšších nadmořských výškách,“ řekl Montagnon.

V nedávném experimentu Montagnonův tým vzal 30 odrůd rostlin z 20 zemí a umístil je do konrolovaného prostředí v Laosu, kde byly vystaveny teplotám nižším než 2 stupně Celsia. Sedm odrůd, které přežily chladné počasí, bylo přivezeno do jiných regionů, od Brazílie do Guatemaly, aby vědci zjistili, zda se jim může dařit v tamních půdách a nekontrolovaných podmínkách. Nejvíce odolné kávovníky vůči chladnějším teplotám a rzi budou nakonec vybrány k výsadbě.

„Nyní máme odrůdy, které jsou odolné proti mrazu,“ uvedl Montagnon. Dalším krokem je otestovat tyto odrůdy v různých prostředích, řekl. Nalezení kávovníku schopného odolávat rzi může být větší výzvou, dodává vědec.

Témata:  káva zemědělci Brazílie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy