reklama

Vědci analyzovali dopad ztráty zaměstnání a opětovného návratu do práce u více než 20.000 mužů a 19.000 žen ve věku od 40 do 59 let.

Ukázalo se, že nezaměstnaní jsou vystaveni většímu riziku vzniku mrtvice jak ischemické (kdy dojde k ucpáním některé mozkové cévy krevní sraženinou), tak hemoragické (kdy je příčinou prasknutí některé z cév a následné krvácení do mozku).

V případě ztráty zaměstnání není těžké najít vysvětlení pro mrtvici: již mnohé studie ukázaly, jak taková situace souvisí se zvýšením stresu spojeného s ekonomickými problémy, se stigmatem, jež vede k sociální izolaci, ke ztrátě vztahů na pracovišti a k rozpadu manželství. Všechny tyto situace mohou vést k nadměrnému užívání alkoholu a kouření, a to jsou faktory přispívající ke vzniku mrtvice.

A co se děje s těmi, kdo se do zaměstnání vrátili?

Četné studie uskutečněné v západních zemích ukázaly, že opětovné zapojení do pracovního procesu s sebou přináší snížení psychického stresu, omezení pití alkoholu a kouření a znepokojení ohledně finanční situace. To vše je zdraví prospěšné.

Avšak výzkum provedený v Japonsku zdůrazňuje jiné okolnosti, které vysvětlují zvýšené riziko mrtvice u těch, kdo práci znovu našli. První z nich spočívá v tom, že ten, kdo se musí vyrovnat s novým zaměstnáním, se cítí být více nejistý, protože to předešlé ztratil, a vyhýbá se návštěvám u lékaře. Za druhé: nová práce je většinou méně odměňována než předešlá a to je zdrojem stresu. Za třetí: někteří lidé ztratili práci kvůli nemoci a to je omezuje i v novém zaměstnání.

Návrat do zaměstnání po dlouhém období nečinnosti ohrožuje mrtvicí především muže středního věku. Jak je to možné? Některé ženy totiž opouštějí zaměstnání z rodinných důvodů (narození dítěte atd.) a pak se do něho bez problémů vracejí. Alespoň tak je to v Japonsku.

Výsledky japonské studie však nelze brát za bernou minci, a to i proto, že se nerozlišuje mezi těmi, kdo opustili zaměstnání dobrovolně, a těmi, kdo byli propuštěni, a nepřihlíží se tu k dalším faktorům, které mohou riziko mrtvice zvýšit.

"Jistota zaměstnání v produktivním věku může pomoci snížit riziko mrtvice." To je poselství pro Japonce, ale snad také pro nás, píše italský list Corriere della Sera.