Řím - Migréna trápí mnoho lidí. Podle Vincenza Tulla, který je neurologem a šéfem ambulance pro vytrvalé bolesti hlavy při Institutu Humanitas v Miláně, mohou být jejím spouštěčem i některé potraviny.
Sycené dietní nápoje
I když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také bolest hlavy.
Vyzrálé banány, avokádo, zákusky, sýr a červené víno
Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány. Většinou bývají stráveny bez problémů. Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin nebo proto, že člověk užívá antidepresiva, mohou tyto potraviny vyvolat bolest hlavy.
Chléb
U některých osob může bolest hlavy spuštěná ihned po konzumaci chleba, těstovin nebo krekrů znamenat citlivost na lepek. Než se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, je vhodné podrobit se testům, píše italský deník Corriere della Sera.
Zmrzlina
Zmrzlina může vyvolat bolest hlavy, která však velmi rychle přejde. V každém případě je lépe jíst zmrzlinu nebo pít ledové nápoje pomalu a dát tělu čas, aby se přizpůsobilo.
Čínská kuchyně
Na vině je glutaman sodný, který se používá v orientální kuchyni, ale vyskytuje se i v hluboce zmrazených potravinách a ve slaných pochutinách.
Žvýkačka
Neustálé žvýkání, které namáhá čelisti, může vyvolat silnou bolest hlavy. Stačí tedy přestat žvýkat, aby chronická bolest hlavy ustala.
Uzeniny
V případě uzenin spočívá problém v přísadách, mezi nimiž jsou nitráty a dusitany. Ty mohou u některých osob zvýšit prokrvení mozku a to vyvolává bolesti hlavy.
Sůl
Loňská studie ukázala souvislost mezi zvýšeným přísunem sodíku a bolestí hlavy, i když dosud není známo, jak k tomu dochází. Jestliže se vyhneme většímu solení pokrmů, neznamená to ještě, že nás nebude bolet hlava, protože sodík se může skrývat všude, sýrem počínaje a zeleninovými polévkami v konzervě konče.
Čokoláda
Někdy může i ta nejmenší radost způsobit bolest hlavy: jde o čokoládu, která v kombinaci s kofeinem, tyramidem a fenyletylaminem (hormon a alkaloid se stimulujícími účinky), je pro jedny jako extáze, pro druhé však spolehlivým prostředkem spouštějícím bolest hlavy.
Související
17. června 2024 5:02
12. prosince 2022 12:33
18. listopadu 2022 12:12
6. června 2022 13:00
12. března 2022 18:37
10. března 2022 4:53