Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zápach z úst: Intimní problém, za který mnoho lidí nemůže. Jak se ho zbavit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Martin Kovalík, EuroZprávy.cz

Jistě znáte ten trapný pocit, když s někým hovoříte a v tu chvíli ucítíte nepříjemný zápach z jeho úst. Jde o téma, o kterém se příliš často nemluví.

Jde o tzv. Halitózu (zápach z úst) a je to delikátní problém. Ve společnosti se o něm moc nehovoří, ale je vnímán dosti negativně. Nicméně nevěšte hlavu, jde o problémem většiny lidí. 

Zápach z úst může mít mnoho příčin a neznamená vždy nedostatečnou ústní hygienu. Člověk sám svůj zápach z úst většinou nevnímá a okolí jej na něj upozorní jen málo kdy. Pokud ano, je upozornění vnímáno jako neurvalé a necitlivé. Dotyčného se vnitřně velmi negativně dotýká. Jak s tím ale bojovat? Každý touží po tom, působit ve společnosti příjemným dojmem. Je třeba brát zápach z úst v úvahu. A hlavně, najděte příčiny i řešení k jeho eliminaci.

Budete se divit, ale vaše ústa jsou plná živých organismů, kterým prospívá teplé a tmavé prostředí. Zápach z úst je způsoben anaerobními bakteriemi, které žijí uvnitř dutiny ústní. Ty produkují síru ze které se uvolňují zapáchající složky, které jsou čichem vnímány negativně. Anaerobní bakterie jsou však pro člověka potřebné, pomáhají štěpit bílkoviny, což napomáhá nejen trávení, ale svým způsobem i k uzdravení narušené tkáně dutiny ústní. Bílkoviny jsou totiž obsaženy v jídle, hlenech i krvi, jsou tvořeny z aminokyselin, z nichž některé (cystein,methionin) obsahují velké množství těkavé síry (VSC – volatile sulfur compounds). Při zvýšeném štěpení bílkovin, což za jistých okolností nastává, se tyto nepříjemně páchnoucí těkavé látky uvolňují ve větší míře, a způsobují zápach z úst.

Je to bohužel realita, ale zápachem z úst mohou trpět i lidé, kteří si denně čistí jazyk speciálním kartáčkem, nebo používají ústní vodu. Jedna věc je totiž dodržovat ústní hygienu a věc druhá, co jíte a jaké máte návyky.

Po ránu je však zápach z úst i v normě. A to z důvodu nízké tvorby slin během spánku. 

Zde jsou některé z důvodů, proč cítíte zápach z úst:

Špatná ústní hygienaZbytky rozkládajícího jídla, které ulpí na sliznici úst a např. v mezizubních prostorách prostě zapáchají, navíc dávají příčinu k tvorbě plaku, jenž je živnou půdou k přemnožení bakterií.

Problém v trávicím ústrojíNapř. lidé, kteří mají sníženou schopnost zpracovávat bílkoviny z důvodu nedostatku enzymu laktázy, mohou mít problém se zápachem z úst. Měli by se vyhýbat mléčným výrobkům, rybám apod. Příčinou zápachu však může být jakékoliv onemocnění trávicího traktu. Asi nejznámější je případ „cukrovkářů“, jejichž dech je výrazně cítit po čpavku.

Zánětlivý procesZánětlivé onemocnění dýchacích cest, záněty zubů, středního ucha, vedlejších nosních dutin, trávicího ústrojí apod. mohou velmi negativně ovlivnit dech nemocného. Zvláště u hnisajících forem je zápach z úst značný.

LékyJsou to buď léky, které samy obsahují síru, nebo snižují tvorbu slin. Některé léky však cíleně způsobují suchost sliznic. V souvislosti se zápachem z úst se hovoří o antibioticích, lécích na vysoký krevní tlak, alergie, deprese, některé neuorologické problémy apod.

Únava a vyčerpáníV takových případech se mohou přemnožit některé anaerobní bakterie (např. klebsiella) a způsobit zápach z úst.

Konzumace aromatických potravinNejznámější je česnek a cibule. Problém může však nastat i po konzumaci některých brukvovitých plodin, či zrajících sýrů. Lidé, kteří pijí ve větším množství kávu, mohou mít také problém se zápachem z úst

Kouření a pití alkoholických nápojůKouření vysušuje sliznici v ústech, pomáhá tvořit plak a zubní kámen a navíc snižuje množství kyslíku. Alkohol je většinou sám o sobě nepříjemně aromatický.

HladOrganizmus pak uvolňuje všelijaké odpadní látky, které mohou na jazyku vytvořit páchnoucí povlak, na druhé straně tělo pročistí od toxinů. Zápach z úst po půstu vymizí a mikroflóra v ústech se upraví.

Dědičné dispoziceNěkteří lidé prostě zdědí určité sklony k dysbalanci ústní mikroflóry.

Témata:  lidé nemoc

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy