Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné kuřecí maso? Bakterií se nezbavíte jen tepelnou přípravou

Kuřecí maso
Kuřecí maso
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kuřecí maso by se mělo poté, co si jej přinesete ze supermarketu, zmrazit. Podle odborníků vám to může v krajních případech dokonce zachránit život. Proces zmrazování totiž podle studie zabije až 90 procent buněk zákeřné bakterie Campylobacter.

Bakterie Campylobacter se nejčastěji vyskytuje v syrovém drůbežím mase a podle lékařů může způsobit žaludeční nevolnost, zvracení, průjem a v nejhorších případech dokonce i smrt.

Vědci z Velké Britanie proto doporučují, aby lidé kuřecí maso před konzumací nejprve zmrazili. Podle studie, kterou zveřejnil server Daily Mail, obsahuje 6 z 10 kuřat v obchodech tuto bakterii, která infikuje až půl milionu lidí za rok.

Alarmující je i jiná statistika. Ročně totiž na následky konzumace kontaminovaného masa ve Velké Británii zemře až 100 lidí.

Pokud chcete snížit riziko nákazy bakterií, která může mít fatální následky u malých dětí, starších osob a u lidí s oslabeným imunitním systémem, kupujte si mražené kuřecí maso, nebo to čerstvé nechte nejdřív projít procesem zmrazování.

Většina lidí se po nákaze sice zotaví do několika dní, ale v některých případech může infekce bakterií Campylobacter způsobit také syndrom dráždivého tračníku, reaktivní artritidu nebo dokonce vyvolat potrat.

Témata:  maso kuřecí maso

Související

Aktuálně se děje

8:16

Zemřel Adam Bydžovský (†25). České judo zasáhla jeho nečekaná smrt

Český sport zasáhla o uplynulém víkendu jedna velmi smutná zpráva. Ve věku pouhých 25 let v sobotu náhle a nečekaně zemřel Adam Bydžovský, trenér juda a úspěšný český reprezentant. Informoval o tom Český svaz judo na webových stránkách

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy