Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kojené děti mají vyšší IQ. Pravda, nebo pověra?

Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Foto: Pixabay

Traduje se, že děti, které jsou déle kojené, bývají inteligentnější. Vyplatí se děti kojit několik let, nebo je to jen mýtus? Problémem se zabývala celá řasa studií, výsledky jsou ale spíše rozporuplné. Na jednom se však odborníci shodnou - kojení je prospěšné pro dítě i matku.

Kojení je úžasná věc pro rozvoj pouta mezi matkou a dítětem, navíc pomáhá matkám novorozenců ztratit mateřská kila a posiluje imunitu dítěte. Nová studie, o které informoval server CTV News, však naznačuje, že není možné spoléhat na to, že kojení zvýší IQ dítěte.

Závěry studie publikované v odborném magazínu Pediatrics ukazují, že děti, které jsou kojené, nemají při nástupu do mateřské školy lepší kognitivní schopnosti, než ty, které kojeny nebyly. Problémem se v minulosti zabývala celá řada studií, některé z nich přitom ukázaly, že kojené děti mají lepší výsledky v testech inteligence než děti nekojené.

Do nové studie se zapojilo více než 8 tisíc dětí z Irska ve věku od 9 měsíců do 5 let. Matky musely uvést, jestli a jak dlouho dítě kojí. Pak také vyplnily dotazníky o problémovém chování dětí, jejich slovní zásobě a kognitivních schopnostech ve věku od 3 do 5 let. Pro posouzení dětí byly také použity standardizované testy, do studie bylo zahrnuto i hodnocení učitelů.

I když zpočátku děti kojené vykazovaly ve všech testech lepší výsledky, u dětí mezi 3 a 5 lety už žádné významné rozdíly naměřeny nebyly. Autoři studie tvrdí, že jejich zjištění naznačují „že dříve pozorovaný přínos z kojení se u dětí nemusí zachovat až do doby, kdy děti nastoupí do školy“.

Vědci také uvádí, že děti, které byly kojeny šest a více měsíců, ve třech letech vykazovaly nižší skóre hyperaktivity. A přestože mateřské mléko podle všeho nepřináší dětem kognitivní výhody, má celou řadu pozitivních efektů. Studie ukazují, že snižuje riziko ušní infekce, gastrointestinální infekce i výskytu syndromu náhlého úmrtí kojenců.

Světová zdravotnická organizace také uvádí, že kojení snižuje riziko rakoviny vaječníků a rakoviny prsu u matek. Mateřské mléko je snadno dostupné a cenově výhodné, poskytuje dětem základní protilátky a pomáhá snižovat riziko kojenecké úmrtnosti kvůli průjmům nebo zápalu plic.

Témata:  děti matky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy