Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekané odhalení: Naše oči jsou plné mikrobů. Mohou nám ublížit?

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Naše těla jsou plná mikrobů – ale nebojte se, mnozí z nich jsou dobří a našemu tělu prospívají. Jako příklad mohou sloužit střevní mikrobi. I když i ti umí občas napáchat pořádnou neplechu. Pokud je ale střevní mikroflóra zdravá, chrání nás před celou řadou onemocnění. Nová studie naznačuje, že také naše oči by mohly být plné mikrobů.

Jak poukazuje server Net Doctor, dlouho se mělo za to, že je oko velmi sterilní a že se v něm bakterie nevyskytují. Vědci z amerického National Eye Institute (NEI) však testovali víčka myší a zjistili, že se na nich vyskytuje celá řada bakterií, včerně Corynebacterium mastitidis.

Tato bakterie vám může prokázat velkou laskavost, bylo totiž prokázáno, že vyvolává imunitní odpověď, která zabraňuje vzniku některých očních infekcí. Když ale vědci experimentovali pouze na myších - můžeme si být jisti, že je výzkum možné vztáhnout také na člověka? Výzkumní pracovníci se domnívají, že ano.

„Neexistuje žádný důvod, proč by se mikrobi objevovali jen u myší Fyziologie očního povrchu je podobná, proto je velmi pravděpodobné, že to, co najdeme u myších očí, platí i pro lidské oči,“ vysvětluje autorka studie Rachel Caspiová, vedoucí výzkumnice laboratoře imunologie NEI.

Tento nový objev by mohl změnit léčbu očních infekcí, podle vědců by si totiž lékaři měli teď dvakrát rozmyslet, než na ně předepíší antibiotika, která jsou ve většině případů zbytečná. Léky by totiž mohly zničit i prospěšné bakterie a vystavit tak oko větším nepříjemnostem.

Možná, že jednoho dne se budeme špatných bakterií zbavovat těmi s dobrými, která budou sloužit jako probiotika, namísto abychom používali konvenční léky. „Musíme být opatrní s tím, jak budeme používat antibiotika, protože hrozí, že odstraníme dobré bakterie. V budoucnu by mohly být pro oko vyvinuty probiotické terapie a antibiotika budeme používat méně,“ dodala doktorka Caspiová.

Témata:  zdraví vědci lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy