reklama

Čas se čím dál víc zrychluje, v práci trávíme často většinu svého dne a věčně jsme něčím zaneprázdnění. Doba si žádá maximální výkonnost a efektivitu. Jsme ale skutečně tak vytížení, jak si myslíme?

"Část zaneprázdnění je způsobena přetížením a přítomnosti; přicházet do práce dříve a odcházet déle a chodit do práce i když jste nemocní jsou cesty, jak ukázat svůj závazek na nejistém pracovním trhu," říká Cary Cooperová, profesorka organizační psychologie a zdraví z manchesterské obchodní školy. 

K tomuto tlaku prý významným dílem přispěla také ekonomická recese z let minulých, protože se propouštělo jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru. Méně peněz automaticky znamená méně lidí, za to ale s vyššími pracovními náklady. 

"Mnoho lidí vnímá zaneprázdnění jako znamení úspěchu," říká Hilda Burkeová, psychoterapeutka a životní "koučka". Lidé ale často zapomínají, zda zaneprázdnění způsobené z práce znamená také pracovní produktivitu. Jaké jsou nejdůležitější zásady toho, abychom byli v práci produktivnější?

Stanovte si, co produktivita znamená pro vás

Produktivita znamená pro různé lidí různou věc. Koučka produktivity Grace Marshallová doporučuje, abychom se sami sebe zeptali, čeho chceme dosáhnout. "Pro někoho je to o tom udělat víc, ale pro mnohé je to o tom udělat více správných věcí, než udělat všechny věci. Pro mnoho lidí to znamená touhu po tom žít život, který prožívají mimo práci". 

Než zkusíte všemožné triky, ale třeba i aplikace, které vám pomyslně ušetří čas, podívejte se nejprve na své návyky. "Přemýšlejte o tom, jak pracujete a ne jen o tom, jaká práce musí být hotová, přemýšlejte o prostředí, o způsobech organizace a definování vlastních projektů, pozornosti," říká Marshallová. Pokud se vypořádáte s těmito myšlenkami, otevírá se vám cesta k tomu být více produktivnější.

Pečujte o své fyzické a emocionální zdraví

Lidé se podle Caroline Webbové z vědeckého poradenství pro chování Sevenshift dostávají do fáze, kdy neumějí vypnout, kdy si nedokáží odpočinout od práce. Přitom vypnutí od práce je důležité pro naše emoční a kognitivní zdraví. To je prý těžké udržovat, když ani nedokážeme vypnout pracovní počítač nebo telefon. Napomoci by mohlo pravidelné cvičení, meditace, ale i větší časová investice do vaření dobrého jídla.

Využijte svůj volný čas moudře

Pracovní posedlost ovlivnila zejména náš volný čas. Mnoho lidí věří v to, že svůj volný čas využije maximálně produktivně. Chtějí psát knihu, učit se nový cizí jazyk, vařit výtečná jídla. Ale s čím dál delší pracovní dobou jsou rádi, že se svalí na pohovku a koukají na televizi. Ano, relaxovat je důležité, ale je třeba aby byl volný čas naplněný. 

Burkeová dodává, že je důležité aby si tuto skutečnost člověk sám uvědomil. Lidé si prý musí umět představit situaci, jak by se cítili, kdyby v tomtéž bodě byli šest měsíců, jeden rok, pět let. Takováto úvaha může často v člověku probudit pocit, že cena za takovéto uváznutí je příliš velká a rozhodne se s tím něco dělat. 

Důležité je do svých volnočasových aktivit zapojit co nejvíc přátel a blízkých, čímž prospějete sobě, ale také jim. 

Uvědomte si, že nemůžete dělat všechno

Bez ohledu na to, kolik si za den stanovíte úkolů, úkoly budou tak jako tak přibývat. Podle Cooperové bychom měli umět upřednostnit skutečně důležité věci, všechny stejně nestihneme. Buď je máme delegovat na někoho jiného, nebo je splnit další den. 

Pokud lidé nedokážou rozlišit, který úkol je opravdu důležitý a prioritní, mohou spadnout do pasti, kdy se nedokážou pořádně koncentrovat ani na jednu věc. Stejně na vašem pomyslném listě úkolů zbudou položky, které budete ignorovat.