reklama

Zélandie byla velká asi jako polovina Austrálie a kdysi byla propojená s Austrálií a Antarktidou. Před přibližně 80 miliony let se však Zélandie od těchto dvou oddělila a potopila se. Vědci nyní chtějí vrtat do její kůry, aby zjistili, proč k tomu došlo.

Výzkumníci navíc doufají, že díky tomu budou moci zjistit více o procesu subdukce, kdy se jedna litosferická deska zasune pod druhou. Podle Geralda Dickense, který se podílí na vedení expedice, je to ideální místo. „Expedice odpoví na spoustu odpovědí o Zélandii,“ komentoval v tiskovém prohlášení.

Výprava má za úkol vrtat na šesti místech Tasmánského moře, kde je oceán hlunoký 1 až 5 kilometrů. Cílem je posbírat usazeniny zpod mořského dna – na každém místě budou vrtat do hloubky 300 až 800 metrů. Vzorky jim snad pomohou ujasnit to, jak se tyto procesy děly a proč.

Většinu zemské historie tvořily Austrálie, Antarktida a Zélandie tvořily jednu masu. Přibližně 85 milionů let zpátky se však Zélandie odtrhla a potopila, na hladině zůstaly jen ostrovy Nového Zélandu. Že byla Zélandie kontinentem, vědci zjistili proto, že je tvořená z lehčích minerálů, které jsou schopny se vznášet ve vodě.

K potopení došlo v rámci subdukce. Tento proces má na svědomí například tvorbu And v Jižní Africe. U Zélandie došlo k procesu podobnému bájné Atlantidě. Před 50 miliony lety došlo k posunu desek, díky kterému se pacifická deska vsunula pod oblast Nového Zélandu a zvedla ho nad hladinu.

Expedice má za úkol zjistit proč a kdy se to stalo. Měli by přijít i na to, jak to ovlivnilo zbytek Země a její klima. Protože je podle IFL Science období před 50 miliony lety jistým slepým místem v historii Země, výprava by měla pomoci odhalit více a odpovědět na otázky, které vědce trápí.