reklama

Studie zkoumala 5000 mužů a 2000 žen v období 22 let. Vědci zjistili, že muži, kteří sní více než 67 gramů cukru denně, mají o 23 % větší šanci, že budou trpět mentálními problémy než ti, kteří konzumují méně než 40 gramů. Tyto výsledky jsou nezávislé na chování, věku či socioekonomickém postavení.

U žen, které požívají podobné množství cukru existuje riziko, že budou trpět depresí, ovšem u žen to podle vědců může být v souvislosti s dalšími faktory. Vědci nebyli schopní prokázat, že by to na nich nezáleželo. U mužů je to již jasné.

„Jídelníčky s vysokým obsahem cukru mají vliv na naše zdraví, ovšem náš výzkum ukázal, že existuje spojení mezi cukry a poruchami nálady, hlavně mezi muži,“ uvedla hlavní autorka Anika Knüppel z University College London v tiskovém prohlášení.

Naše duševní zdraví ovlivňuje množství faktorů a strava patří k jednomu z nich. „Existuje množství faktorů, které zvyšují šance na poruchy nálad, ovšem množství cukru může být pověstnou poslední kapkou. Studie nenašla žádné spojení mezi cukry a novými poruchami nálad u žen, není jisté proč.“

Nejedná se o první studii, která ukazuje spojení mezi cukry a depresí. Nicméně je první, která ukazuje, že lidé trpící úzkostmi či depresí nepožívají více cukrů než ti, kteří jsou zdraví, uvedl server IFL Science.

Protože cukry krátce zlepšují náladu, mnoho lidí, kteří jsou smutní, si dávají sladké, aby se cítili lépe. Z dlouhodobého hlediska to má podle Knüsppel opačný účinek.