reklama

Na spálenou pokožku existují různé rady, některé jsou podpořené vědou či lékařskými zkušenostmi, jiné patří k radám od babiček a dalších příbuzných. Možná fungují, možná ne. Zoufalý člověk zkusí všechno.

Rady odborníků

Ochlaďte se

Sprcha či vana s vodou jsou ideální prostor, kde si můžete trochu ulevit od bolestivého spálení. Dermatologové doporučují chladné sprchy či vlažnou koupel, rozhodně byste se však měli vyhnout mýdlům. Ta pokožku vysušují a mohli by vaši spálenou kůži ještě více podráždit.

Podle serveru Prevention je dobrý nápad přidat do vody trochu jedlé sody, která pomáhá se záněty a svěděním. Ideální je nechat ji, aby na kůži uschla přirozeně. Dermatolog Carl Korn pro Prevention uvedl, že je dobré koupel smíchat se šálkem bílého octa, který pomůže bolest utišit. Dobrý nápad je také vzít ručník namočený v chladné vodě a nechat ho ležet na postižené části 10 až 15 minut.

Namažte se

Podle dermatologů je dobrý nápad namazat se krémem, který obsahuje aloe vera nebo sóju, které mohou utišit pálení. Aloe vera lze sehnad i ve formě gelu, který může být ještě příjemnější. Pokud se cítíte extrémně nepříjemně, zkuste si koupit hydrokortizon (nazývaný také kortizol) v krému, který má silné utěšující účinky.

Pijte vodu

Spáleniny vytahují vodu z těla k pokožce a poté pryč z těla. Je tedy dobré pít zvýšené množství tekutin, abyste předešli dehydrataci. Lékaři jako obvykle doporučují vodu či ovocný čaj a varují před limonádami či kávou, která je spíš dehydratující. Dobrý nápad je zapít prášek proti bolesti (jako je ibalgin, aspirin či ibuprofen), které pomáhají bránit zánětům a mohou vás zbavit opuchnutí a bolesti.

Buďte na kůži opatrní

Důležité je spálenou kůži nedráždit a chránit ji před dalším spálením. Uvnitř je nejlepší nosit lehké oblečení z prodyšného materiálu nebo se mu zcela vyhnout. Po sprše se ručníkem neutírejte, spíše jím lehce poklepejte na pokožku, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.

Pokud je možné, vyhněte se pohybu venku. Jinak je vhodné zakrýt popálenou pokožku pevným materiálem. Když se na látku podíváte proti slunci, nemělo by skrze ni procházet světlo.

Jestli se na vaší pokožce objeví drobné puchýřky, rozhodně je nepraskejte a nechte je být. Tekutina v nich je antiseptická a chrání odhalenou kůži před infekcí. Dejte si tedy pozor, abyste je nestrhli oblečením. Vaše kůže se může také začít loupat. Rozhodně jí nepomáhejte a neloupejte ji.

Běžte k lékaři

Pokud máte horečku či zimnici nebo se vám motá hlava a jste zmatení, běžte k lékaři. To samé platí ve chvíli, kdy tekutina v puchýřích není čirá, ale kalná jako hnis. Když puchýře pokrývají velkou část těla, také zamiřte k doktorovi.

A příště si dejte pozor a zapamatujte si, že máte použít opalovací krém.

„Babské“ rady

Lidé si sdělují různé nápady, které mají pomáhat ulevit spálené pokožce. Jedná se o myšlenky nepodpořené lékaři a mohou mít různé účinky na různé lidi. Rozhodně je vhodnější využít lékařských rad.

Jedním z těchto nápadů je nanést na spálenou pokožku hadřík namočené v mléce nebo namazat na místo jogurt. Mléčné proteiny prý pomohou vytvořit ochranou vrstvu nad pokožkou, která pomáhá proti nepohodlí.

Jiní doporučují žínku namočenou v chladném čaji nebo čajové sáčky namočené do chladné vody. Tanin v černém čaje prý vytahuje teplo ze spálené pokožky a pomáhá navrátit rovnováhu pH. Mátový čaj prý navíc chladí.

Okurky jsou zdrojem antioxidantů a analgetik. Rozmixujte chlazené okurky, což vytvoří pastu, a naneste ji na spálené oblasti. Okurku můžete nanést i na obličej a může vám pomoci i ve chvíli, kdy se vaše spálená pokožka začne loupat.

Uvařené a rozmixované brambory mají pomoci urychlit hojení a zbavit vás bolesti. Důvodem toho má být škrob, který v bramborách najdete. Na stejném principu funguje smíchání škrobu na vaření s vodou.