reklama

Opalovací krémy kombinují organické a neorganické přísady, které filtrují sluneční záření, aby se příliš záření nedostalo hluboko do kůže. Krém nezadrží všechno, ovšem rozdíl udělá. Opalovací prostředky lze dnes najít ve formě krému, mléka, oleje či spreje a jejich obaly jsou plné slibů a tvrzení.

Jak fungují a z čeho jsou?

Opalovací prostředky jsou potřeba k filtrování či blokování ultrafialového záření (UV). UV záření se dělí na tři druhy – UV-A, UV-B a UV-C. UV-C člověka vůbec neohrožují, protože je pohltí zemská atmosféra. UV-A se dostává hluboko do pokožky a může vést ke stárnutí pokožky a rakovině. UV-B je zodpovědné za opalování a případné spálení kůže.

Na etiketách může být tolik přísad, že se v tom člověk ztratí. Většina opalovacích prostředků užívá 3 druhy ingrediencí – UV filtry, které pokožku chrání před zářením, hydratační přísady, ty mají za úkol zachovat pružnost pokožky, a vyživující a ochranné přísady, které mají pokožku chránit před podrážděním.

UV filtry jsou dále rozděleny na chemické a fyzikální filtry. Fyzikálními filtry obvykle bývá oxid titaničitý a oxid zinečnatý, které na pokožce vytvoří fyzickou bariéru proti záření. Chemické filtry jsou octocrylen, avobeznone či OD-PABA a další.

Mezi hydratační přísady se řadí glycerol a propylenglykol, isohexadecane a isopropyl palminate. Do ochranných přísad patří vitamin E a jeho stabilní odvozeniny, licochalcon, aloe vera a další. Každá značka se liší, takže toto jsou hlavní příklady.

Co je to SPF a co s ním?

Na každém balení najdete nápis SPF spolu s číslem. SPF je zkratkou pro Sun Protection Factor (Faktor sluneční ochrany) a označuje, jak účinný prostředek na opalování je a jak dokáže pokožku chránit před UV záření. SPF se týká právě UV-B, některá kosmetika má širší spektrum, které má chránit i pře UV-A.

SPF je obvykle doprovázeno čísly 15, 30 či 50, což označuje jejich účinnost. Číslo SPF znamená, kolikrát prodlouží dobu, kdy je pro člověka bezpečné zůstat na slunci. Pokud se bez ochrany začnete pálit do deseti minut, SPF 15 znamená, že čas znásobíte 15 a můžete na slunci zůstat minut 150.

Podle serveru Live Science SPF 15 chrání pokožku před 93 % procenty UV-B záření, zatímco SPF 30 před 97 % procenty. SPF 50 dokáže chránit před téměř 99 %. Stoprocentní ochrana proti UV-B záření neexistuje, a proto je podle odborníků zcela zbytečné užívat krémy s SPF vyšším než 50.

Ačkoliv některé obaly tvrdí, že je krém voděodolný a vydrží celý den, dermatologové doporučují nanést krém každé dvě hodiny a použít ho dostatek (asi jako objem panákové skleničky). Krémy se otírají o oblečení či ručníky a také se smývají potem. Po koupání je zcela nutné krém nanést znovu.