reklama

Než vylezeme na sluníčko, měli bychom se namazat opalovacím krémem. To ví asi každý. Jenže řada z nás pak už třeba neví, jak krémy fungují nebo jak na nás sluníčko působí, když vlezeme do moře nebo bazénu.

Opalovací krém nám brání, abychom se opálili

Když už se člověk vydá k moři, chce se vrátit náležitě opálený. Hodně lidí ale dělá chybu při volbě opalovacího krému. Mnozí věří, že když se namažou krémem s vysokým faktorem, vůbec se neopálí. To ale není pravda. Člověk se stále opaluje, jen to trvá delší dobu. Odborníci proto doporučují se na počátku dovolené mazat krémem s minimálním faktorem SPF 30.

Dalším plusem krémů je, že chránění před škodlivým UVA a UVB zářením. Opalovací krém zabraňuje, aby se UV záření dostalo až na pokožku, zároveň ale umožňuje, aby se kůže opálila. Řada testů navíc ukazuje, že není potřeba sahat po nejdražším přípravu. Stačí obyčejný se silným SPF faktorem.

I s krémem s faktorem 50 se ale můžete spálit. Toto číslo totiž označuje jen dobu, po kterou je vaše kůže před sluncem chráněná. Jak to funguje? K tomu, abyste získali představu o čase, po který se můžete na slunci pohybovat, stačí jednoduchý výpočet. Číslo faktoru vynásobte deseti a získáte počet minut. Právě po takovou dobu by vás měl krém ochránit.

Ve vodě nebo autě se nespálíme

Ačkoliv se říká, že v autě za sklem nebo ve vodě se spálit nemůžeme, opak je pravdou. UVA i UVB záření proniká i pod vodní hladinu. Existují proto i voděodolné opalovací krémy. Testy účinnosti prokázaly, že vydrží 40–80 minut pobytu ve vodě.

Když je zamračeno, nemůžu se spálit

I pokud je obloha zatažená, je pokožka vystavena UV záření, které se odráží od písku, betonu, vody či sněhu. Vědci z Queensland Institute of Medical Research v australském Brisbane zjistili, že stín poskytuje pokožce ochranu srovnatelnou s krémem s ochranným faktorem dva až šest – což není moc. Ať už jste ve stínu, nebo na přímém slunci, měli byste podle odborníků používat opalovací krém s minimálním ochranným faktorem třicet. Přes mraky totiž pronikne až devadesát procent UV paprsků.

Přes oblečení se nemůžete spálit

Spálit se můžete i přes oblečení, i když to není příliš obvyklé. Problémy mohou mít hlavně lidé citliví na slunce. Tričko nebo košile totiž podle odborníků poskytují ochranu srovnatelnou s krémem s ochranným faktorem šest.

Pro osoby citlivou pokožkou je však ochrana, kterou poskytují běžné kousky oblečení, nedostatečná. Musí používat opalovací krém i pod oblečení. Existuje navíc také speciální oblečení vyráběné s SPF faktorem, které poskytuje účinnější ochranu před sluncem.

Jedna vrstva krému stačí

Lidé pocit, že je opalovací krém ochrání po celý den. Jenže tak to není. Při pobytu na přímém slunci je třeba opakovat aplikaci každé dvě hodiny. Experti navíc radí, abyste se namazali pokaždé, když vylezete z vody.

Spálená pokožka do druhého dne zhnědne

Tohle bohužel není pravidlo. Záleží na typu pokožky. V žádném případě ale zbytečně neriskujte a pravidelně se mažte.

Opalovací krémy tlumí tvorbu vitamínu D

Lidské tělo pro tvorbu vitamínu D, který je nezbytný pro některé životně důležité tělesné funkce, určité množství slunečního světla potřebuje. Nemusíme se ale přímo opalovat, stačí krátký pobyt na slunci - cca 10minutové osvícení obličeje a rukou 3x týdně. Větší množství slunečního záření není k syntéze vitamínu D nutné. V létě se proto rozhodně nemusíte trápit nedostatkem vitamínu D, protože i při použití přípravků s vysokým ochranným faktorem dostatečné množství slunečního záření pro jeho tvorbu určitě vstřebáte.