Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podpatky ženám škodí? Vědci je chtějí nechat zakázat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Povinné nošení obuvi s vysokým podpatkem pro ženy by se mělo zrušit, míní vědci. Zaměstnavatel by ženám neměl nařizovat, zda mají nebo nemají nosit vysoké podpatky. Podle vědců jejich nošení významně přispívá ke vzniku zdravotních problémů, navíc je velmi lehké si na nich způsobit úraz.

Britští výzkumníci začali volat po tom, aby ženy nebyly ve své profesi nuceny nosit boty s vysokým podpatkem. Studii k této problematice zpracovali akademici z univerzity v Aberdeen. Výzkum odhalil důkaz toho, že to, jaké boty ženy nosí, důrazně ovlivňuje jejich případnou atraktivitu pro muže. Kromě tohoto pozitivního aspektu ale jedním ze závěrů studie je, že nošení bot s vysokým podpatkem důrazně zvyšuje riziko muskuloskeletálních poruch a také riziko zranění. 

Mezi muskuloskeletální poruchy lze zařadit zdravotní problémy, které souvisejí s prací. Obvykle zasahují oblasti zad a krku, ramen a horních a dolních končetin. Trpí zejména klouby a další tkáně. Často se jedná o problémy, které jsou způsobené přetěžováním z opakovaných pohybů. 

Začátkem letošního roku přitom britská vláda odmítla přijetí zákazu, který by odmítal jakékoliv nařizování toho, že žena má nosit do práce vysoké podpatky. Ministři řekli, že současná právní úprava je dostatečná, aby se vypořádala i s případy diskriminace v práci, jako tomu bylo například v případě recepční Nicoly Thorpová. Ta byla propuštěná, protože odmítala nosit v práci vysoké podpatky. 

Thorpová se zasadila o vznik a šíření petice, pod kterou se podepsalo 152 tisíc lidí. Petice požaduje, aby vláda stanovila požadavek některých společností na nošení vysokých podpatků za ilegální. 

Výzkumníci ve své studii zmiňují odlišný přístup kanadské Britské Kolumbie a vlády Velké Británie k celé věci. Kanadská provincie totiž prosadila zákonem, že ženám nesmí být nařizováno, co si mají obout. 

"Z naší studie je jasné, že ačkoliv je zde velké množství důkazů o tom, že vysoké podpatky škodí zdraví jednotlivci, jsou zde zároveň komplexní  společenské a kulturní důvody, proč nošení podpatků vzbuzuje atraktivitu," říká doktor Max Barnish, jeden z autorů studie. Sám je velkým zastáncem toho, aby britská vláda změnila zákonnou úpravu a praktiku nařizování podpatků tak zrušila. 

"Tato záležitost se ve Velké Británii dosud řešila prostřednictvím zákonů o rovném zacházení v celé Velké Británii. Může však existovat prostor pro další národy Spojeného království, jako je třeba Skotsko, které může zvážit zavedení dalších opatření v rámci decentralizovaných zákonodárných pravomocí v oblasti zdraví," dodává. 

"Jistě, že nikomu neříkáme, zda by měl nebo neměl nosit vysoké podpatky, ale doufáme, že tato studie informuje ty, jež nosí podpatky a ony pak zváží zdravotní rizika, která to s sebou nese, stejně jako společenské výhody," uvádí doktorka Heather Morganová. "Nicméně, očekávání nejsou vždycky výslovná a někdo se může cítit, že je k jejich nošení nucen, i když je zákon chrání," uzavírá. 

Témata:  obuv vědci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy