Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inteligentní lidé dělají víc chyb. Vědci konečně zjistili proč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Freeimages.com

Vysoké IQ nemusí být nutně klíčem k praktické inteligenci a dobrému rozhodování. Ukázala to nová studie, podle které je v životě mnohem důležitější kritické myšlení. I lidé s vysokým IQ totiž mohou dělat velmi špatná rozhodnutí.

Nová studie ukázala, že vysoké IQ sice může být klíčem k akademickému úspěchu, je to ale kritické myšlení, které přímo ovlivňuje naše rozhodovací schopnosti. „Díky němu má člověk schopnost činit soudy bezúhonně, aniž by činil špatné závěry,“ vysvětlují vědci.

Všichni pravděpodobně známe někoho, kdo je neuvěřitelně inteligentní, ale kdo na druhé straně dělá velmi hloupá rozhodnutí – ať už jde o to, že si pravidelně zapomíná klíče v autě, nebo se nechá nachytat na různé online podvody.

Výzkum časopisu Thinking Skills and Creativity naznačuje, že vysoké IQ nemusí nutně jít ruku v ruce s dobrým kritickým myšlením. Průzkumu se zúčastnilo 244 lidí - studentů a dalších dospělých osob. Vědci testovali IQ i kritické myšlení pomocí otázek a různých scénářů.

Lidé byli dotazováni například na to, jestli mají zkušenosti s tím, že odeslali SMS zprávu špatné osobě, zda si někde zamkli klíče nebo zda poslali e-mail s pravopisnými chybami někomu důležitému. To byly ty příjemnější otázky. Další se týkaly například dluhů na kreditní kartě, půjčování peněz na hazard nebo sexuálně přenosných chorob.

Lidé s vysokou inteligencí mají obecně méně zkušeností s negativními situacemi, jejich schopnost kritického myšlení je spíše vedla k tomu, že se jim úplně vyhýbají. Pokud by se tedy do nějaké nepříjemné situace dostali, nemuseli by se s ní vypořádat správně.

Jinými slovy – lidé s průměrným IQ mohou činit velmi dobrá rozhodnutí, která jim ulehčí život, a lidé s velkým IQ se mohou dostat do negativní situace, ze které se nebudou schopni dostat ven.

Odborníci přiznávají, že neexistují žádné způsoby, jak zlepšit naše schopnosti v oblasti kritického myšlení. „Nebylo možné zjistit, odkud tyto dovednosti pocházejí,“ přiznávají výzkumníci. Jasné ale podle nich je, že pro rozhodování v životě je důležitější kritické myšlení než IQ.

Témata:  vědci lidé

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy