Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vraždění nejen ve jménu vědy: Kolik zvířat ročně zabijí lidé?

Zebry
Zebry
Foto: Pixabay

Kolik mrtvých zvířat ročně mají na svědomí lidé? Celkový počet zvířecích obětí je téměř nemožné odhadnout. Lidé zvířata zabíjejí zejména pro potřeby potravinářského průmyslu. Někteří je loví jen pro zábavu a "trofej", jiní zakládají celé farmy, například kožešinové.

Podle americké organizace The Humane Society of the US bylo jen za rok 2015 zabito asi 2 miliony dobytka, slepic, kachen, prasat, ovcí, jehňat a krůt pro potřeby potravinářského průmyslu ve Spojených státech. I když jde na jedné straně o obludné číslo, je třeba si uvědomit, že počet zabitých zvířat pro lidské účely neustále klesá. 

To se bohužel netýká vylovených ryb, které lidé zkonzumují. Netýká se ani dalších vodních živočichů, kteří nejsou loveni primárně pro maso. Většina rybářů totiž stále odmítá nebo ignoruje přesvědčení, že zvířata by se měla chránit. Neklesá ani počet volně žijících divokých zvířat, která odstřelují lovci. Neznáme ani číslo zvířecích obětí, které podlehly na následky pesticidů a dalších nebezpečných látek, které používají zemědělci. 

1. počet zvířecích obětí experimentů 

Podle hnutí People of the Ethical Treatment of Animals (PETA) bylo za rok 2014 zabito při laboratorních pokusech 100 milionů zvířat. Číslo nicméně není vypovídající, protože většina zvířat běžně využívaných pro pokusy (myši, krysy) není nahlašovaná, nespadají totiž pod zákon Animal Welfare Act. Kromě myší a krys se nenahlašují ani ptáci, ještěři, ryby a obojživelníci. 

2. počet zabitých zvířat pro kůži a srst

Kvůli své kůži nebo srsti je každý rok zabito přes 40 milionů zvířat po celém světě. Z toho většina z nich vyrůstá na kožešinových farmách. Zbytek se stává obětí pytláků a "lovců trofejí", mezi ně patří i tisíce mrtvých tuleňů. V roce 2010 si Kanaďané stanovili kvótu na lov tuleňů na 388 200, poté co ale Evropská unie zakázala obchodování s tuleními produkty se počet zabitých tuleňů snížil na 67 tisíc. Zákaz je nyní předmětem soudního řízení před Evropským soudem a je dočasně pozastaven.

Podle amerického ministerstva zemědělství lehce narůstá produkce zvířecí kůže. Znepokojující je i mluva těch, kteří na kožešinových farmách pracují. Zabitá zvířata označují za "sklizeň". Do počtu obětí pro svou kůži se nezapočítávají zranění tuleni, kteří uniknou svým lovcům a zemřou později. 

3. počet ulovených zvířat

Jsou lidé, pro které je honitba a odlov zvířat jakýmsi typem sportu. Podle neziskové organizace In Defense of Animals (IDA) jen ve Spojených státech padne za oběť lovcům 200 milionů zvířat každý rok. Do počtu nejsou zahrnuté oběti pytláků a ani mláďata, která zemřou na následek ztráty matky, kterou lovci zabijí. 

4. počet mrtvých zvířat v útulcích

Podle organizace The Humane Society of the US je v prostředí útulku každý rok zabito 3-4 milionů koček a psů. Údaj se týká jen Spojených států. 

5. a jak je to s těmi rybami?

Počtem zabitých ryb na celém světě se zabývá Organizace pro výživu a zemědělství při OSN. Ta ale zkoumá pouze celkovou tonáž zabitých ryb, nikoliv počet. Podle odhadů jde ale každý rok zhruba 970 až 2 700 miliard ryb vyvoleno ze světových moří. Největší množství ryb je odloveno pro účely potravinářského průmyslu a také pro rybí tuk. 

Témata:  zvířata Liga na ochranu zvířat

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy