reklama

Výzkumné středisko pro vývoj biotechnologického výzkumu v japonském městě Kanazawa vyvinulo nový druh mražené pochoutky, která se údajně v horkých dnech nerozpouští. Jejich tajemství spočívá v použití polyfenolové kapaliny extrahované z jahod.

Tento objev je dílem náhody a jako první o něm informoval japonský deník Asahi Shimbun. Vše začalo jako součást snahy pomoci zemědělcům v prefektuře Miyagi v provincii Tóhoku, která byla v roce 2011 silně zasažena zemětřesením a tsunami, které vyvolalo mnoho výpadků v jaderné elektrárně Fukušima. 

Tyto katastrofy zasáhly místní zemědělství, zejména pěstování jahod. Aby pomohli obnovit průmysl a vypěstovat dobré ovoce vhodné pro zpracování, vědci požádali šéfkuchaře, aby vytvořil nový typ cukrovinek s použitím polyfenolu z jahod.

Šéfkuchař si však stále stěžoval, že když přidává jahodový polyfenol, krém okamžitě ztuhne. Tyto informace se dostaly zpět k Tomihisiovi Otiovi, profesorovi na univerzitě v Kanazawě, který dostal geniální nápad - tyto vlastnosti by mohly způsobit zázrak u potravin, které se rozpouští.

„Polyfenolová kapalina má vlastnosti, které snižují schopnost vody a oleje oddělit se, takže zmrzlina, která ji obsahuje, bude schopna zachovat si původní tvar delší dobu, než je obvyklé, a bude těžké ji rozpustit," vysvětluje vědec.

A tak se zrodila „nerozpustitelná" zmrzlina. Zatím se prodává kolem Kanazawy, kde bez problémů odolává teplotám kolem 28°C. Vědci dokonce tvrdí, že zmrzlina může po poměrně dlouhou dobu vydržet i teplo z vysoušeče vlasů..

Není to poprvé, kdy vědci vytvořili zmrzlinu, která je zvláště odolná vůči tání. Zábavný park ve Velké Británii před několika léty prodával „nerozpustitelnou" zmrzlinu jako součást propagační nabídky. 

Vědci také usilují o posunutí hranic „vědy o zmrzlinách“. Nedávná studie v  časopise Journal of Dairy Science zjistila, že vyšší obsah tuku ve zmrzlině neznamená, že je chutnější. Ve skutečnosti většina lidí nedokáže poznat rozdíl mezi různými hladinami tuku v vanilkové zmrzlině.