Jeruzalém - Začínající izraelská potravinářská firma A1C Foods začala vyrábět čokoládu a zmrzlinu, které podle ní nezvyšují hladinu krevního cukru. Výrobky přitom neobsahují umělá sladidla, ale běžný cukr. Oznámila to mluvčí společnosti, kterou citoval izraelský server Calcalist.
V čokoládě i zmrzlině jsou tradiční ingredience, k nimž je přidaná látka snižující glykemický index.
Zakladateli podniku jsou daňový právní zástupce Ran Hirsch a endokrinoložka Mariela Glandtová.
U Hirschovy dcery lékaři zjistili cukrovku a dostala se do péče Glandtové. Když k ní otec s dcerou přišel poprvé, řekla Glandtová dceři nejprve, že musí ze stravy vypustit sacharidy, avšak pak pacientce k údivu obou nabídla čokoládu. Vyrobila ji osobně v kuchyni pro svého mlsného otce trpícího diabetem. Svěřila se Hirschovi, že jejím snem je vyrábět takovou čokoládu ve velkém. "Okamžitě jsem jí navrhl partnerství," řekl Hirsch.
V roce 2016 založili v Ramat Ganu u Tel Avivu A1C Foods, která se specializuje na recepty a výrobu potravin s nízkým glykemickým indexem.
Hirsch řekl, že se podařilo izolovat specifické substance čokolády a změnit je tak, aby se snížil glykemický index nebo vliv na krevní cukr. "Je to podobný postup jako u léků, takže si jej můžeme nechat patentovat. Už jsme o patent požádali," řekl Hirsch. Podnik se nyní snaží získat investici ve výši asi dvou milionů dolarů (42 milionů Kč).
Hirsch také řekl, že společnost se nehodlá specializovat jen na trh pro diabetiky, ale poskytnout obecněji lepší verzi potravin nabízených v jídelnách. Spolupracuje s kuchaři na recepturách chleba, pizzy s nízkým obsahem sacharidů i jídel z těstovin.
Související
9. prosince 2020 12:59
14. července 2020 17:08
9. června 2020 13:37
1. ledna 2020 21:23
10. listopadu 2019 8:38
30. září 2019 10:47