Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová diabetická čokoláda i zmrzlina obsahují běžný cukr

Zmrzlina, ilustrační fotografie
Zmrzlina, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeruzalém - Začínající izraelská potravinářská firma A1C Foods začala vyrábět čokoládu a zmrzlinu, které podle ní nezvyšují hladinu krevního cukru. Výrobky přitom neobsahují umělá sladidla, ale běžný cukr. Oznámila to mluvčí společnosti, kterou citoval izraelský server Calcalist.

V čokoládě i zmrzlině jsou tradiční ingredience, k nimž je přidaná látka snižující glykemický index.

Zakladateli podniku jsou daňový právní zástupce Ran Hirsch a endokrinoložka Mariela Glandtová.

U Hirschovy dcery lékaři zjistili cukrovku a dostala se do péče Glandtové. Když k ní otec s dcerou přišel poprvé, řekla Glandtová dceři nejprve, že musí ze stravy vypustit sacharidy, avšak pak pacientce k údivu obou nabídla čokoládu. Vyrobila ji osobně v kuchyni pro svého mlsného otce trpícího diabetem. Svěřila se Hirschovi, že jejím snem je vyrábět takovou čokoládu ve velkém. "Okamžitě jsem jí navrhl partnerství," řekl Hirsch.

V roce 2016 založili v Ramat Ganu u Tel Avivu A1C Foods, která se specializuje na recepty a výrobu potravin s nízkým glykemickým indexem.

Hirsch řekl, že se podařilo izolovat specifické substance čokolády a změnit je tak, aby se snížil glykemický index nebo vliv na krevní cukr. "Je to podobný postup jako u léků, takže si jej můžeme nechat patentovat. Už jsme o patent požádali," řekl Hirsch. Podnik se nyní snaží získat investici ve výši asi dvou milionů dolarů (42 milionů Kč).

Hirsch také řekl, že společnost se nehodlá specializovat jen na trh pro diabetiky, ale poskytnout obecněji lepší verzi potravin nabízených v jídelnách. Spolupracuje s kuchaři na recepturách chleba, pizzy s nízkým obsahem sacharidů i jídel z těstovin.

Témata:  cukrovka čokoláda Izrael zmrzlina potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.