Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co prozradí sliny o vašem zdraví? Otestovat se můžete i doma

zajímavosti
zajímavosti
Foto: Pixabay

Žlázy v dutině ústní vyprodukují zhruba 1,5 litru slin denně, přičemž jejich vylučování není stabilní. Může to být od 0,1 ml za minutu po 4 ml za minutu. Ve slinách nalezneme 72 různých druhů bakterií. Sliny jsou klíčové pro štěpení potravy, mají ale i dezinfekční a dokonce analgetický účinek. Jsou důležitým indikátorem našeho zdravotního a psychického stavu.

Pokud jde o analgetický účinek, sliny jsou jedním z nejsilnějších „zabijáků bolesti“, a to díky opiorfinu, který obsahují. Ten je šestkrát silnější než morfin a blokuje především vnímání tupé bolesti. Ve slinách je též obsažen "stresový hormon" kortizol. Pokud je jeho hladina vysoká (což lze zjistit laboratorním testem), hrozí vám deprese, vysoký krevní tlak či cukrovka.

Můžete si též udělat test na pH slin, abyste zjistili, zda nemáte překyselený organismus. Sliny by měly mít pH 6.5 – 7.4. Pokud lakmusový papírek ukáže hodnoty 6.25 – 6.4, jste lehce překyselení. První pomocí z potravin je okurka. Hodnoty pod 6.25 značí značné překyselení organismu a nedostatek minerálů v těle.

Suchá ústa (xerostomie), kdy žlázy produkují málo slin, má někdy každý z nás. Nejčastěji k tomu dochází, když jsme nervózní a rozrušení. Žlázy „nakopnete“ žvýkáním, při němž sval žlázu zmáčkne a donutí vyprodukovat kapku sliny.

Dlouhodobě suchá ústa už ztěžují polykání, mluvení a připraví vás o chuťový smysl. Jestliže trpíte xerostomií neustále, zaděláváte si na vážné zdravotní potíže. Příliš husté sliny s vláknitou strukturou bývají výsledkem nadměrného užívání volně prodejných léků na alergii, bolest či nachlazení. Ty totiž mění množství vody proudící do buněk a z nich. Ústa bez slin vedou ke zvýšené kazivosti zubů, nemocím dásní a přemnožení kvasinek, informuje medicaldaily.com.

Pokud se k suchým ústům přidá bolest v krku či jeho otok, můžete mít ve slinných žlázách kameny (sialolithiáza). Sliny obsahují vysoké množství vápníků, který při nedostatku vody ucpe slinné kanálky ("zvápenatělá slina"). Princip je podobný jako v případě ledvinových kamenů. Kámen ve slinné žláze může mít v průměru 1 mm, ale i 10 mm. Větší kámen si můžete i sami nahmatat. Kámen se nezřídka vyplaví sám, v horším případě budete ale muset k lékaři, ve hře je i chirurgický zákrok.

A když už jsme u slin, nezapomínejte si zkontrolovat jazyk. Pozornost věnujte především jeho barvě. Pokud je bledý (nikoli růžovo-červený), patrně trpíte anémií z nedostatku železa. To lze tělu dodat listovou zeleninou (špenát), fazolemi, mořskými plody a červeným masem.

Témata:  zdraví nemoc život zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy