Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vznikají bouřky? Naši předci věřili, že jim blesk přináší Perun, Thor a Zeus

Kdo přinášel blesk našim předkům?
Kdo přinášel blesk našim předkům?
Foto: Pixabay

V dnešní době již víme, jak vznikají bouřky a další přírodní fenomény. V průběhu historie však lidé neměli znalostí, jako máme dnes. Proto se původci slunce, větru i blesku stala různá božstva. A nebylo jich zrovna málo.

Zeus

Z božstev je tento hromovládce asi nejznámější. Je králem bohů na řeckém Olympu a nejmladším synem titána Krona a jeho ženy Rheie. Hlavní schopností Dia je ovládat blesky a hromy, dokázal se také přeměňovat, čehož využíval k tomu, aby kráčel mezi lidmi.

Stejně jako většina řeckých božstev nebyl dokonalý. Zeus byl pyšný a mstivý, také náladový. Kromě toho byl nevěrný své manželce a podváděl ji v nejrůznějších podobách (zlatý déšť, labuť či býk). Stal se tedy otcem mnoha nemanželských dětí.

Zeus měl poměrně výrazný kult. Lidé mu postavili několik velkolepých chrámů a obětovali mu potraviny a dary. Záznamy jsou i o lidských obětech. Olympijské hry vznikly na jeho počest, existovaly však další oslavné svátky, které byly věnované jemu.

Thor

Thor je spojený se severkou mytologií. Je to bůh bouří, blesků a hromů, které ovládá svým kladivem Mjölnirem. Je spojený také s plodností. K jeho symbolům patřila svastika, která byla později zneužita Adolfem Hitlerem. V severské mytologii však měla spojení se sluncem a počasím.

Zajímavostí je, že Thor se dostal i do moderních germánských jazyků. Anglické slovo pro čtvrtek „Thursday“ vychází ze jména Thor, kdy je čtvrtek doslova „Thorův den“. Jinou verzí Thorova jména bylo Donar. V němčině z toho vyšlo slovo „Donnerstag“.

Thor se mezi lidmi stal oblíbenějším, než byl sám Odin, což byl vůdce všech bohů. Při Ragnaröku má Thor zemřít při boji s obrovským hadem Jörmungandrem. Hada sice zabije, ale zemře na otravu jeho jedem.

Perun

Tento bůh je nám nejbližší. Perun byl totiž slovanským bohem bouře, hromu a blesku. Historici předpokládají, že byl téměř bez výjimky uctíván všemi Slovany. Samotné jméno je slovanského původu a vychází ze slovesa „perti“, což znamená „bít“. Kromě bouří je spojen i s ohněm, větrem a horami.

Slovanská mytologie zobrazovala svět jako svatý strom, stejně jako bylo v severské či baltické mytologii. Obvykle se jedná o dub, jehož kmen a větve zobrazují světy lidí a nebes. Perun je obvykle zobrazován jako orel sedící na nejvyšší větvi stromu, kde dohlíží na svět.

Symbolickým číslem Peruna byla devítka. To je spojené s myšlenkou, že Perun měl devět synů, v jiných verzích osm, přičemž on byl devátý. Protože byl spojen s dubem, u slovanských vesnic obvykle stál označený dub, který fungoval jako přirozený chrám. I chrámy však Perun měl.

S příchodem křesťanství však upadl do zapomnění, stejně jako většina původních slovanských bohů.

Sutech

Jinak také známý jako Set byl známý jako egyptský bůh pouště, bouří, násilí a cizinců. V mytologii měl roli, když na sluneční lodi boha Rea. Stejně jako většina egyptských božstev je zobrazován jako člověk se zvířecí hlavou. Není však jisté, co přesně měla jeho hlava zobrazovat.

Mezi pravděpodobnými zvířaty byla hyena, fenek, divoký osel či nějaký hybrid. S největší pravděpodobností se však jednalo o psa hyenovitého, který se dříve v Egyptě vyskytoval. Bohužel byl však vyhuben.

Není moc oblíbeným bohem. Je zobrazován jako usurpátor, který zmrzačil a zabil svého vlastního bratra Osirise. Osiridova žena Isis jeho tělo sestavila zpět a oživila ho na tak dlouho, aby s ním počala syna Hora, který se Sutechovi pomstil za smrt svého otce.

Susanoo

Susanoo-no-Mikoto je šintoistickým bohem moře a bouří. Je bratrem bohyně slunce Amaterasu a boha měsíce Tsukuyomi. Tito tři sourozenci se narodili, když si jejich otec Izanagi myl obličej od špíny z podzemí. Susanoo se narodil, když si Izanagi myl svůj nos.

Podle mytologie byl Susanoo rivalem své sestry Amaterasu. Tak dlouho ji dráždil a ubližoval jí, až se rozzuřila a skryla se do jeskyně, čímž zmizelo ze světa slunce. Nakonec se podařilo vylákat Amaterasu pomocí ceremonií a speciálních tanců. Susanoo byl však potrestán vykázáním z nebes. Ve svých naschválech se spíše podobá severskému bohu Lokimu, než ostatním bohům bouře.

Témata:  historie bouře blesk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy