Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou se moci alergici normálně najíst? Vědci jsou na stopě novému objevu

Buráky, ilustrační foto
Buráky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Alergie na arašídy patří mezi k nejobvyklejším alergiím mezi lidmi. Alergiky to omezuje v konzumaci těchto oříšků, ale také všeho, v čem by mohly být stopové prvky burských ořechů. A pokud se podíváte na složení potravin, arašídy mohou být všude.

Australští vědci v Murdoch Children’s Research Institute možná našli úspěšnou a bezpečnou možnost, jak vyléčit děti, které se narodily s alergií na arašídy. Dvě třetiny dětí, které experimentální léčbu vyzkoušely, přišly o alergickou reakci na buráky. Tato imunita vydržela až čtyři roky po léčbě.

Studie, kterou tým publikoval v časopise Lancet Child and Adolescent Health, popisuje efekt jejich probiotické a arašídové orální imunoterapie (PPOIT). Nechat imunitu vybudovat vystavením alergenu není nový nápad, tým však zvyšující se množství arašídového proteinu zkombinovali s probiotikem Lactobacillus rhamnosus.

Tuto léčbu testovali na dvaašedesáti dětech, které si dávku dávaly každý den po dobu jednoho roku a půl. Polovina dětí obdržela protein a probiotikum, druhá polovina jedla probiotikum a placebo látku. Na konci pokusu si 80 % testovaných dětí vyvinulo toleranci vůči arašídům. Nová studie navštívila děti po 4 letech, aby se zjistilo, jak dlouho efekt trvá.

Ze 48 kontrolovaných bylo 24 z kontrolní skupiny a 24 ze skupiny s léčivem. Z léčené skupiny bylo schopno jíst arašídy 16 dětí, z kontrolní jedno dítě. Zároveň 4 léčené děti a 6 dětí s placebem mělo od první studie na arašídy alergickou reakci.

Žádné z nich však neutrpělo anafylaptický šok, který by je mohl ohrozit na životě. Jejich reakce byly spíše mírné a nehrozilo jim velké nebezpečí. A protože právě arašídy jsou hlavní příčinou smrti na následky anafylaptického šoku, tyto novinky jsou velmi vzrušující pro vědeckou komunitu.

„Tato léčba má potenciál pomoci lidem se všemi možnými alergiemi na jídlo, nejen na arašídy. Rádi bychom, aby byla léčba možná pro všechny,“ uvedla jedna z autorů Mimi Tang na webové stránce výzkumu.

Alergie jsou způsobeny tím, že je lidské tělo přecitlivělé vůči nějakému stimulu. Jejich vážnost se liší, některé alergie zůstávají nepovšimnuty, jiné však mohou člověka velmi omezovat nebo vést k jeho smrti. Liší se i podle věku.

Okolo 250 milionů lidí má nějakou formu alergie na arašídy a za posledních dvacet let se počet alergií zvýšil o 350 %. Léčby, jako je tato, by mohly pomoci zlepšit kvalitu života mnoha lidí, kteří si kvůli alergii na arašídy museli odepřít i jídla, která s arašídy nemají nic společného, ale obsahují stopové množství.

Témata:  alergie zdraví vědci lidé potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy