Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legendární král Artuš: Nakolik se mýty rozcházejí s realitou?

Král Artuš
Král Artuš
Foto: Wikimedia Commons

Král Artuš je oblíbenou britskou legendou o králi, který byl čestný a čistý a tak silný, že vytáhl meč z kamene. Bojoval s draky a čarodějnicemi za pomoci svého přítele kouzelníka Merlina. Bylo tomu tak?

Podle legend byl Artuš dokonalým králem, jehož rytíři se scházeli u kulatého stolu, aby nikdo nemohl sedět v čele. Artuše doprovázel kouzelník Merlin, který krále vedl ke skvělým výkonům. Jeho protivnicí byla Morgana, zlá čarodějnice. Alespoň tak to tvrdí legendy.

Ve skutečnosti byl Artuš někdo zcela jiný. Protože Artuš existoval. Ovšem nebyl králem a rozhodně nesplňoval všechno, co o něm tvrdily báje. Jak to tedy bylo?

Artuš nebyl král

Podle historika Gildase, který zapsal první zmínky o Artušovi, byl Artuš vojákem. Gildas mu neříká král. Artuš podle Gildase bojoval po boku britských králů, ale sám nebyl ani králem ani šlechticem. Vedení armády získal kvůli talentu.

První zmínky pochází z roku 540 našeho letopočtu. Dalších 500 let se o Artušovi mluvilo jako o vojákovi, který bojoval proti anglosaským vojskům, než někoho napadlo z Artuše udělat šlechtice.

Zastavil anglosaskou invazi

Nebyl sice králem, Artuš byl však hrdinou. Žil na počátku Doby temna, kdy anglosaští barbaři ničili celou Británii. Anglosasové se snažili odtáhnout co nejvíce Britů s sebou jako otroky a zabít ty, kteří jim vzdorovali.

Artuš byl vojevůdcem, který vedl boje proti nájezdníkům a odrazil je. Artuš převzal velení nad britským vojskem a vedl jej k prvnímu vítězství nad Anglosasy. Pod jeho vedením Britové byli schopni porazit a odehnat Anglosasdy v bitvě o Mount Badon.

Není sice jisté, jestli se Artuš této bitvy účastnil, lidé tomu však věřili. Historky se brzy rozmohly. Artuš byl v nich lepší a lepší, dokud se v příbězích Artuš bitvy nejen účastnil, on dokonce sám porazil 940 vojáků a sám Anglosasy vyhnal.

Pravděpodobně byl Římanem

Artušovo původní jméno v příběhu nebylo Artuš. Původně se jmenoval Ambrosius Aurelianus a nebyl ani Brit. Jednalo se o Římana. Gildas, který se prý narodil ve stejný rok, jako byla bitva o Mount Badon, nazývá hrdinu Aurelianem a nazývá ho posledním Římanem v Británii.

Po Gildasově smrti si lidé příběh uzpůsobili a místo Římana si do pozice spasitele dosadili Brita se jménem Artuš.

Byl příbuzný římským císařům

V Británii Artuš možná šlechticem nebyl, ale i tak prý pocházel z dlouhé linie důležitých lidí. Jeho rodiče podle Gildase „nosili fialovou“, což v Římě znamenalo, že byli císaři či konzuly, kteří vládli Římskému impériu.

O identitě Artušových rodičů panují různé teorie. Podle jedné z nich nesli jméno „Artosius“, což byla rodina patřící k zakladatelům Říma. To by vysvětlovalo i jméno Artuš.

Kamelot byl římskou základnou

Ačkoliv je Kamelot zobrazován a popisován jako středověký hrad, v němž je kulatý stůl, jednalo se o něco jiného. Šlo o římskou tvrz uprostřed dnešního města Colchester. V té době se to jmenovalo Camulodunum a bylo prvním římským městem v Británii. Vznikli v roce 40 našeho letopočtu.

Jednalo se o strategické místo, které mělo Británii udržet pod římskou nadvládou. Artuš se do Camulodunu pravděpodobně nikdy nedostal. Kamelot sám o sobě byl přidaný do legend až asi 600 let po jeho smrti.

V té době byl Camulodunum považován za ztracené místo, které symbolizovalo civilizovanost Říma tváří v tvář barbarství Britů.

Ani Artušův pes nebyl pravý

O Artušovi se zachovalo a vzniklo mnoho legend. Z nějakého důvodu je jednou z nich příběh o Artušově psovi. Artušův pes se jmenoval Cabal a zemřel při lovu kanců. To v té době byl běžný osud pro psa.

Nicméně Artuš byl tak velké jméno, že i jeho pes dostal svou legendu. Z kance se stala příšera, která zničila polovinu Artušovy armády a jeho psa. Cabal po sobě zanechal otisk tlapy na kameni a Artuš ho prý zachoval na kamenném monumentu. Podle pověsti člověk mohl kámen vzít a odnést, ale druhý den by znovu kámen našel na Cabalově hrobě.

Artuš zabil svého syna

Není moc známo o dětech Artuše z historie. Existovaly a oblíbené nebyly. Podle Gildase byly jeho děti podřadné svému otci. Z nějakého důvodu Artuš jednoho ze svých dětí zabil. Jednalo se o syna jménem Amr.

Zabil ho a pohřbil, ale nikomu nic nevysvětlil. Podle pověstí má Amrův hrom pokaždé, když se na něj podíváte, jinou velikost

Pravděpodobně zemřel po Mordredově boku

Podle legend Artuš zemřel, když se proti němu obrátil jeho synovec Mordred a vytáhne do války proti svému strýci a králi. Artuš a Mordred bojují na smrt, načež Artuš zemře, zabit členem své rodiny.

To se hodně liší od historie. Reálný Artuš prý zemřel v roce 537 v bitvě o Camlann, což měla být tvrz u Hadriánova valu. Tam měl bojovat po boku někoho jménem Medraut. Neexistuje důkaz, že by byli příbuzní nebo bojovali proti sobě. Spíše se zdá, že bojovali na stejné straně.

Když Geoffrey z Monmouthu psal své první legendy o Artušovi, z Artuše se stal král doprovázený Merlinem, zatímco z Medrauta se stal zrádce Mordred.

Po jeho smrti získali Británii Anglosasové

Protože byl Artuš jediným, kdo dokázal odrážet útoky Anglosasů, po jeho smrti se všechno pokazilo. V posledních letech Artušova života Justiniánský mor zdecimoval velkou část Británie. Britští králové po Artušově smrti padali jak mouchy. V některých hromadných hrobech bylo pohřbeno až 70 000 obětí najednou.

Brzy na to zaútočili Anglosasové a oslabení Britové proti nim neměli šanci. A možná právě proto je Artuš pro Brity tak důležitým. V britské historii existovalo množství hrdinů, ale Artuš byl posledním záchvěvem naděje před dlouhou dobou temna.

Než se Merlin narodil, Artuš byl již mrtvý

V dějinách existoval historik jménem Merlin. On a Artuš se však nikdy nepotkali, protože Artuš byl v době Merlinova života již mrtvý. Merlin se do legend o Artušovi nedostal náhodou. Historikové si myslí, že byl založen na postavě welšského lidového hrdiny Myrddina. Myrddin byl stejně jako Artuš reálnou postavou.

Ovšem rozhodně nebyl čarodějem se špičatým kloboukem, jak o něm mluví příběhy. Myrddin byl bardem, který bojoval v bitvě o Arthuret v roce 573 našeho letopočtu. Což bylo 35 let po Artušově smrti.

Podle příběhů byla bitva děsivá a Myrddin se v ní zbláznil. To se dost možná stalo. Zbytek je pak jen přikrášlení. Prý utekl do lesů, kde získal schopnost vidět do budoucnosti. Pak se prý stal učitelem člověka, který byl již dávno mrtvý (ano, Artuš).

A tak se římský voják dostal přes šlechtickou pozici až na místo nejslavnějšího krále britských

Témata:  historie zajímavosti legenda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy