Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můžeme zabránit teroristickým útokům s náklaďáky?

V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Na místě jsou mrtví a zranění (20.1.2017).
V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Na místě jsou mrtví a zranění (20.1.2017).
Foto: Twitter

Útok na bulváru Las Ramblas připomněl veřejnosti, jak moc je hrozba terorismu v evropských metropolích aktuální. Nákladní vůz si dnes může opatřit každý a udeřit s ním kdekoliv. S narůstajícím počtem útoků stoupá tlak na bezpečností experty s otázkou, jak těmto útokům preventivně zabránit. A jedno z opatření používají města již léta.

I když se to nezdá, útoky s použitím vozidel nejsou až takovou novinkou. Podle odborníků je velmi těžké těmto útokům zabránit, ale existují prostředky, jak strategické vládní a vojenské budovy preventivně ochránit.

Jedním ze způsobů jsou různé kamenné či betonnové sloupky nebo zátarasy, které architekti zakomponují do celkového vzhledu budovy, aby nebylo poznat, že se jedná o obranný prvek. Každý detail je naplánovaný tak, aby minimalizoval případné škody.

U řady stadionů si můžete všimnout nápisů vytvořených z velkých písmen. Pro někoho atrakce, u kterého se může vyfotit, pro bezpečnostní služby prevence před vjezdem dodávky. I obyčejný betonový blok, který se může tvářit jako veřejná květinová nádoba, dokáže podle testů zastavit i sedmitunový vůz jedoucí rychlostí až 80 km/h.

Strategické budovy jsou takto chráněná už léta, ale extrémisté si mnohem častěji vybírají veřejné cíle, kde je hodně civilistů. Berlínský policejní šéf Klaus Kandt po útocích na vánočním trhu v prosinci 2016 řekl, že nelze dost dobře útokům zabránit. S "tolika potenciálními cíli" - 2500 vánočních trhů v Německu a 60 v samotném Berlíně, nelze snížit riziko na nulu. Opatření k dosažení bezpečnosti jsou různorodá, složitá a zdaleka nejsou všelékem na problémy.

Postavení betonových či ocelových zátaras by možná působila jako prevence, ale setkalo by se s protestem veřejnosti. Lidem se už dnes nelíbí jakékoliv prvky, které pozměňují tvář ikonickým místům jejich domoviny.

Kvůli vánočním trhům, která se konají jeden měsíc v roce, nelze natrvalo přeměnit veřejné prostranství. Stejně tak je velmi obtížné ochránit dlouhé rovné třídy a bulváry jako bylo španělské Las ramblas.

Ruth Reed, bývalý prezident Královské instituce britských architektů, v roce 2010 vydal příručku, jak zabezpečit město proti terorismu, aniž bychom z něj udělali fádní pevnost. Podle Reeda je nejdůležitější, aby zásahy byly co možná nejvíc diskrétní.

"Chceme, aby lidé mohli pracovat a bavit se tak, jak byli vždycky zvyklí," řekl Reed. Podle něj by výrazné bariéry město možná ochránily, ale lidem by zase neustále připomínaly možnou hrozbu. "Důležité je skutečně to, že nedovolíme, aby tento druh protiteroristického opatření zamaskovalo naše myšlení, protože pokud budeme vyvíjet nějakou mentalitu bunkru, vlastně je (teroristy) necháme vyhrát," míní Reed.

Témata:  terorismus EU města

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy