Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíč k nesmrtelnosti? Firma prodává transfuze krve teenagerů za statisíce

Odběr krve
Odběr krve
Foto: Pixabay

Transfúze dospívající krve za 6 200 liber (177 tisíc korun). I tak prý může vypadat boj proti stárnutí. Alespoň to tvrdí americká společnost, podle které může mít krev teenagerů pozitivní vliv na starší lidské tělo.

Firma Ambrosie, která byla založena v San Franciscu a kterou vede lékař Jesse Karmazian s titulem ze Stanfordu, provedla studii na 100 osobách, kterým byly injekčně podávány dva a půl litru krevní plazmy, tedy tekuté složky krve, která zůstane po odstranění krvinek.

Prvotní výsledky jsou podle společnosti povzbudivé. Karmazin pro The Sunday Times uvedl, že léčba je „jako plastická chirurgie zevnitř". „Mohlo by to pomoci zlepšit věci jako je vzhled, diabetes, srdeční funkci nebo paměť," tvrdí. „To jsou všechny aspekty stárnutí, které mají společnou příčinu.“

„Opravdu nejsem ten, kdo by sliboval nesmrtelnost, ale myslím, že jsme v podstatě velmi blízko,“ myslí si Karmazin. Další vědci však již varovali, že tento postup není prokázán a je nepravděpodobné, že by proces nezávislého testování poskytl klinické důkazy na podporu jeho tvrzení. 

Karmazin také čelí kritice, že do svého testovacího vzorku nezahrnul placebo skupinu, tedy osoby, které lék nedostávali, a že museli účastníci za zapojení do testování zaplatit.

Studie vychází z výzkumu, který naznačuje, že u starých myší, kterým byla injekčně podaná plazma mladých myší, se zlepšila paměť a schopnost učit se. Autorka studie z roku 2014 uvedla, že podobná léčba by byla prospěšná. „V podstatě zneužívá důvěru lidí a veřejné obavy kolem toho," komentoval testy firmy Ambrosie neurolog Tony Wyss-Coray už loni pro magazín Science Mag .

Ve studii Ambrosie nakoupila přebytek krve z krevních bank, ideálně od dospívajících dárců, ze které pak lékaři oddělili plazmu. Dvou a půllitrovou transfúzi smíchanou od několika dárců injekcí podali účastníkům ve věku kolem 60 let. Kamazin tvrdí, že u pacientů bylo „vidět zlepšení po jediné léčbě".

Témata:  zdraví lidé nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy