Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V testování je sedm tisíc nových léků. Budou některé vážné nemoci brzy minulostí?

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Darmstadt - Nové terapie, léky a technologie mohou změnit životy pacientů, ale i snížit celkové výdaje na zdravotní péči. Imunoterapie znamenala v posledních letech průlom v léčbě rakoviny, u vzorku pacientů to vede ke slibným výsledkům. Vzhledem k tomu, že lékařská věda pokračuje v bádání na neprozkoumaným území, se na horizontů objevuje mnoho nových terapií.

Celosvětově má farmaceutický průmysl v současnosti více než 7 000 léčivých přípravků ve výzkumu. Genetická terapie by mohla zjednodušit léčbu pacientů s hemofilií B a jednoho dne je vyléčí úplně. Léčba s pomocí CAR-T buněk může uzdravit určité typy leukémie a nové typy terapií slibují uspokojivé výsledky s Alzheimerovou nemocí.

"Biofarmaceutické léky zachraňují životy a umožňují pacientům vést dlouhodobě aktivní a produktivní život. Vytvářejí naději pro nemocné i společnost, zvláště tohle bychom měli mít na paměti, až se budeme pozastavovat na cenami léků," říká Stefan Oschmann, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Merck.

Mnoho Evropanů je hluboce znepokojeno náklady na léčivé přípravky, které jsou již dlouhou dobou terčem kritiky. Podle Oschmanna ale čísla ukazují na to, že díky lékům se podařilo ušetřit mnohem více peněz ve zdravotní péči.

"Potřebujeme spolupráci všech zúčastněných stran, abychom zajistili, že Evropané budou mít v budoucnosti přístup k nejlepším lékům," tvrdí Oschmann, který dále vysvětluje, že spíš než na ceny by se měla společnost dívat na to, zda má léčba viditelné výsledky a je trvale úspěšná.

Témata:  vědci léky lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy