Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temná historie Ameriky: Miliony otroků a snaha o zakrývání stop

Otroctví, ilustrační foto
Otroctví, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - Spojené státy mají za sebou sice krátkou, přesto však krušnou historii. Kromě války o nezávislost a občanské války se také nechvalně proslavily podporou otrocké práce, jejíž stopy zůstaly téměř zahlazeny. Až na jedno místo, které dodnes připomíná hrůznou historii amerického kontinentu.

Na první pohled jde jen o pár kamenných bloků, na které si sáhl zub času. Kameny v přístavu v brazilském Rio de Janeiro jsou jedinými dochovanými svědky bolestivé historie afrických otroků. Před dvěma stovkami let se po nich procházelo na milion otroků.

Podle historiků jde o místo, které jako jediné obsahuje dosud zachované pozůstatky vyloďování otroků v Americe. Lokalita se proto dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Přístav Valongo je na něm ostatně umístěn stejně, stejně jako ostrov Gorée.

Právě z tohoto senegalského ostrova byli otroci převáženi do Ameriky. Tisíce kilometrů odtud, na druhé straně Atlantiku, cesta v přístavu končila. A otroci pocházeli přes kamenité bloky dál do centra města. Tedy ti, kteří cestu přežili.

Těžko říct, jestli přeživší byli skutečně ti šťastnější, jak tomu většinou bývá. Otroci sice museli udělat jen několik kroků, aby se dostali ke svému cíli, na trh, který tvořily četné obchody rozmístěné kolem náměstí. Zde ale dostali na krk železné kruhy a byli prodáni, většinou na severovýchod, kde v nelidských podmínkách pěstovali cukrovou třtinu, fárali v dolech v Minas Gerais nebo pracovali na kávových plantážích v Sao Paulo.

Kolik lidí skutečně prošlo Brazílií cestou za otrockou prací je velmi obtížné zjistit, většina historiků ale tvrdí, že jich byly více než čtyři miliony, tedy zhruba 40 všech otroků, se kterými se v Americe obchodovalo. Země navíc zrušila otroctví jako jeden z posledních, až v roce 1888.

Samotný přístav Valongo, tedy hlavní vstupní brána otroků do země, postupně zmizel v podzemí, když se město přestavovalo. Archeologické naleziště bylo odhaleno až v roce 2011 během výkopů před revitalizací přístavní zóny v souvislosti s přípravami na olympijské hry v roce 2016.

Témata:  Brazílie USA otroctví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy