Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kryogenika v praxi: Stále více lidí se nechává zmrazit, chtějí se probudit v budoucnosti

Tewary, obrovské nádrže, v nichž visí zmrazená těla hlavou dolů. Čekají jen na oživení
Tewary, obrovské nádrže, v nichž visí zmrazená těla hlavou dolů. Čekají jen na oživení
Foto: Alcor

Kryogenika už není hudbou vzdálené budoucnosti ani příběhem z filmu či knihy. Nedávno se poprvé v Číně nechala zamrazit žena. Podle současné medicíny je už dávno po smrti, ale její manžel doufá, že pokročilá medicína v budoucích staletích jí dokáže vrátit mezi živé.

Žena jménem Zhan Wenlian z Číny zemřela ve věku 49 let na rakoviny plic. Mohla před sebou mít ještě několik desítek let, nemoc jí je však nekompromisně sebrala a už se s tím nedá nic dělat. Nebo ano? Tuhle otázku si položil manžel zesnulé a rozhodl se konat. A jeho žena byla zamražena.

On i jeho žena chtěli věnovat svá těla vědě, aby byli i po smrti nějak prospěšní společnosti. Společně se smrtícím onemocněním jeho ženy zvolili právě kryogeniku, která by jí jednoho dne v kombinaci s moderní medicínou mohla navrátit život.

Proceduru zaštítila Yinfeng Biological Group. Spočívala v tom, že zesnulou Wenlian ponořili do 2000 litrů tekutého dusíku. V budoucnu by pak měla být v pravý čas rozmražena a pokud možno také oživena. Jak je to možné, ptáte se? Vše je o správném načasování.

Tělo mrtvého musí být zmražené okamžitě poté, co přestane být srdce. Při prudkém ochlazení nesmí dojít k formování krystalků ledu, které by poničili buňky v lidské tkáni. Nechybí ani chemický koktejl z konzervantů jako jsou glycerol a propandiol. "Věřím v nové a moderní technologii, takže si myslím, že bude možné ji oživit," uvedl manžel zmražené ženy.

Celá myšlenka vychází z víry, že ačkoliv lidé zatím nedokázali zvrátit proces smrti, v budoucnu to třeba možné bude. Ať už v našem životě, nebo v generacích, které přijdou po nás. A zamražení dobrovolníkům umožní zjistit, zda se spletli, nebo ne. Zkazit se tím nic nedá.

Témata:  lidé Čína kryonika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy