reklama

Kýchání

Rodiče nám už jako malým vysvětlovali, že si musíme zakrývat ústa, když kašleme, abychom nenakazili lidi kolem nás, Když si ale zakryjeme ústa při kašli nebo kýchání rukama, napomáháme tomu, aby se bakterie dostaly na naše tváře. Výsledkem jsou vyrážky, zarudnutí a další kosmeticky nepříjemné následky. Zvláště nebezpečná jsou infekční onemocnění, protože následným třením očí rukou si můžeme způsobit zánět víček Nejlepší je zakrýt si ústa kapesníkem, ideálně látkovým. Pokud to nejde je možné si ústa zakrýt loktem.

Nehty

Naše nehty jsou tvořeny malými vločkami, které jsou vzájemně spojené jako dlaždice. Není proto vhodné je zkracovat kleštičkami, protože ty zdeformují strukturu nehtů a způsobí jejich třepení a lámání. Nejvhodnější je proto zkracovat nehty pilníkem, který je mnohem šetrnější.

Oči

Ženy si často zvýrazňují oči tak, že si malují oční linky. Při malování linky na spodní víčka však existuje riziko, že si tužkou a obzvláště štětečkem tekutých linek nanesete bakterie do oka. Smíchání se slzami vytváří oční linky příznivé podmínky pro jejich množení. I proto by se tyto linky měly malovat až pod spodní řasy, nikoliv nad ně.

Nos

Na naše ruce se nám může dostat celá řada bakterií. A pokud se pak prsty šťouráte v nose, hrozí, že se nám do něj dostane infekce, Obzvláště nebezpečné je to v případě, že máme zablokovaný nos, protože infekce se může dál rozšířit. Nejlepší způsob, jak nos vyčistit, je propláchnout jej vodou. A nebo si na prst prostě dát papírový kapesník.

Zuby

Příliš velké množství zubní pasty na kartáčku způsobuje, že štětiny kloužou přes zuby místo toho, aby je skutečně vyčistily, což výrazně snižuje kvalitu čištění zubů. Největší práci při mytí zubů odvádějí právě štětiny na zubním kartáčku a zubní pasta je jen pomocníkem pro dezinfekci a ošetření. A kolik pasty byste měli používat? Pro dospělého je to množství velké jako kulička hrášku, u dějí pak jako zrnko rýže.

Vlasy

Balzámy nebo kondicionéry na vlasy se vyznačují vlastností, která samotným vlasům jen málo prospívá. Mají hustou strukturu a jsou plné silikonů. Pokud si na vlasy nanesete velké množství kondicionéru, vlasy se rychleji znečistí. Pokud si ho navíc nanášíte i na pokožku hlavy, póry v pokožce se ucpávají, a to vede k většímu maštění a řídnutí vlasů. I proto je vhodné používat maximálně množství srovnatelné s menší mincí a to nanášet jen na suché konečky.

Celé tělo

Naše pokožka je domovem celé řady prospěšných bakterií, které ji chrání před infekcemi a udržují ji přirozeně hydratovanou. Každodenní použití sprchového gelu tuto bariéru ničí. Tělo se stává více náchylné k různým nemocem a kůže se vysušuje, což může vést k ekzému. Pouze ruce, podpaží a oblast intimních partií je vhodné umývat denně mýdlem. Další části těla stačí mýdlem umývat pouze jednou za dva dny.