Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé, kteří se milují: Kde se vzali narcisové a proč se vlastně nemají rádi?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Martin Kovalík, EuroZprávy.cz

Narcisismus vychází z řecké báji o Narcisovi, který se do sebe tak zahleděl ve hladině jezírka, že zapomněl na vše ostatní. Podle nové studie se však narcisové sami na sebe rádi nedívají. Jak to?

Narcističtí muži cítí stres, když se dívají na své fotografie nebo odraz, místo hlubokého uspokojení a radosti. Minimálně to tvrdí nová studie, která se snaží přiblížit, jak narcisismus funguje ve věku sociálních médií.

Narcisismus lze popsat jako to, že je člověk svým největším fanouškem, často až nezdravě. Narcisismu je často vnímaný jako velmi negativní a egocentrická charakteristika. Ve skutečnosti to je možná trochu složitější.

Rakouští výzkumníci z univerzity v Grazu si myslí, že by jejich studie mohla pomoci expertům pochopit, jak vlastně narcisismus funguje v oblastech, kde to nevidíme. Lidé u narcisismu často vnímají jen tu povrchní sebelásku. I narcisové však mají vnitřní život a je možné, že ho vnímají jinak.

„Narcisismus je téma, které je pro vědu i veřejnost čím dál zajímavější, pravděpodobně proto, že kulturní změny v minulých desetiletích favorizují narcisistické chování,“ uvedl Emanuel Jauk, člen výzkumného týmu, pro PsyPost. Studie se prý zaměřila na odhalení méně vědomých aspektů narcisismu, s využitím neurovědy.

Tým testoval 600 náhodně vybraných lidí, aby našel ty s vysokými či nízkými úrovněmi narcisismu. K tomu užívali Test narcisistní osobnosti, který vyžaduje odpovědi na otázky jak „Myslím si, že jsem speciální člověk“ nebo „Nejsem ani lepší ani horší než většina lidí“.

Z 600 lidí vybrali 43, 21 z nich byli na škále vysoko, zatímco 22 nízko. Účastníkům pak vědci ukázali jejich fotky, fotky jejich přátel a fotky cizincům, zatímco sledovali jejich mozkovou aktivitu pomocí magnetické rezonance.

Tyto scany odhalily aktivitu, která naznačovala „negativní vliv a konfliktní emotivní procesy“ u vysoce narcisistických mužů, když de dívali na své vlastní fotky. Očividně se jim nelíbilo vidět svou vlastní fotku, jako mají vězni.

Záznamy podle Science Alert navíc naznačují, že aktivita byla v oblastech spojených s negativním pohledem na sebe sama. Podle vědců to naznačuje, že narcisové bojují se špatnými názory na sebe samé. Děje se to však spíše v podvědomí, ne vědomě.

Tato studie se nedá považovat za zcela věrohodnou, neboť vzorek účastníků byl poměrně malý. Druhým důvodem je, že nebylo nalezeno spojené mezi narcisismem a mozkovou aktivitou. Není to přitom poprvé, co se pohlaví v této záležitosti lišila.

Bude tedy potřeba dalšího výzkumu, jestli tyto závěry odpovídají realitě, ovšem nová studie naznačuje, že narcisové trpí neočekávanou slabostí a pochybami. „Myslíme si, že by naše studie mohla poukázat na to, že narcisové nejsou jen ‚špatní lidé‘, ale že je narcisismus způsob jak vyjádřit vnitřní konflikt pocitů a přesvědčením,“ uvedl Jauk.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy