Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší fotografie na světě: Co je na ní vyfoceno?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Lámali jste si někdy hlavu nad tím, jak vypadá největší fotografie, jaká kdy byla pořízena? Odpověď přináší vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), kteří zveřejnili unikátní záběr Galaxie v Andromedě.

Galaxie v Andromedě označována jako M31 je spirální galaxie vzdálená od Země zhruba 2,5 miliónů světelných let. Vědci odhadují, že naše galaxie, tedy Mléčná dráha, a M31 mohou mít zhuba stejnou hmotnost, přibližně 7,1 × 1011 Sluncí. Na cestě za poznáním vesmíru je právě Galaxie v Andromedě druhou v pořadí, a jelikož vědci Mléčnou dráhu už v rámci možností znají, je třeba se posunout dále.

Jedním z důkazů pokroku ve vesmírném pozorování je aktuálně největší fotografie na světě, kterou pořídil Hubbleův vesmírný dalekohled. Zachycuje více než 100 milionů hvězd Galaxie v Andromedě z celkového počtu jednoho bilionu hvězd, které se v galaxii nachází.

Samotný snímek má velikost 4,3 GB a k jeho složení bylo zapotřebí 411 fotografií pořízených teleskopem. Ty vytvořily unikátní expozici o velikosti 1,5 miliardy pixerlů (69 536×22 230). Pro představu, úvodní fotka v článku u nás má velikost 660 × 371 pixelů. "Je to jako fotografovat pláž a zabírat jednotlivá zrnka písku," popisují vědci.

Jelikož je fotografie skutečně obrovská a málokomu by se ji chtělo stahovat, jeden nadšenec se rozhodl zpracovat tématické video, na kterém galaxii M31 představuje v celé své kráse. Pokud se o celé velikosti galaxie chcete přeci jen přesvědčit sami, fotografii najdete ZDE.

Nutno podotknout, že ač se jedná o skutečný vědecký unikát, ani fotografie Galaxie v Andromedě není při svých rozměrech největším obrazem na světě. Tím je aktuálně série deseti tisíc panoramatických fotografií povrchu měsíce, které vznikaly celé čtyři roky. Výsledný obraz má velikost 681 miliard pixelů a k vidění je ZDE.

Témata:  fotografové vesmir NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy