reklama

„Lidi se k vám obracejí zády, jako kdyby to byl nejhorší zločin ke společnosti,“ tvrdí Maggie Kelly. Přestanete prý dostávat pozvání na večeře a všichni se na vás divně dívají, když si k obědu dá salát. Příběh Maggie začal jednoho večera, když si dopřávala steak v restauraci. Vždycky měla ráda živočišné produkty, ale najednou se cítila unavená, ztlumená a tak nějak bez energie. Na doporučení zkusila dočasně vynechat nějaké potraviny ze svého jídelníčku, hlavně cukr, ale došlo i na maso.

A výsledky si nemůže vynachválit. Místo pečeně si celý měsíc dopřávala misku zeleniny a účinky zpozorovala už po prvním dni. „Byla jsem plná energie, ale také jsem začala mnohem více času a pozornosti věnovat tomu, co jím,“ svěřila se Kelly. Podle ní je nabídka pokrmů pro vegany v restauracích nedostatečná, pokud šla do jídelny v místě své práce, většinou se dočkala jen smažené zeleniny. Začala si proto připravovat jídlo sama, což bylo nejen finančně výhodnější, měla taky naprostou kontrolu nad tím, co jí.

Kelly však nechtěla být na veganské stravě do konce života. Po měsíci detoxu se zase ráda vrátila k masu, ale čas od času si dopřává jen rostlinnou stravu a tvrdí, že se nikdy necítila líp. „Poznala jsem za měsíc veganství dvě věci. Za prvé, je strašně snadné stát se veganem a jídla jsou jednoduchá na přípravu. Za druhé, stanete se nepřítelem většinové společnosti, každý se na vás bude dívat skrz prsty,“ popisuje žena.

Podle Kelly všichni očekávají, že vegani nemají dostatek rozmanité stravy, ale opak je pravdou. Díky internetu už můžete najít na jakýkoliv pokrm na světě bezmasou variantu, která chutná skvěle. Většina společnosti však považuje slovo vegan za nadávku. Aspoň to tvrdí Maggie Kelly i řada dalších autorů o veganství.