Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální změna života? Tohle se stane s vaším tělem, když se z vás stane vegan

Sójové maso se zeleninou, ilustrační fotografie
Sójové maso se zeleninou, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Počet veganů na celém světě roste. V současnosti vegetariánský či veganský způsob stravy preferuje půl milionu Britů. A ve věkové skupině 16 až 24 let ji vyznává dvacet procent lidí. To je nárůst o 350 procent za posledních 10 let, ukázala velká studie z roku 2016. Víte, co se vlastně s vaším tělem stane, pokud se z vás stane vegan?

Zdravotní výhody konzumace převážně rostlinné stravy jsou dobře zdokumentovány - nemluvě o etických a ekologických argumentech, proč se vzdát masa, píše server The Independent. Existuje řada důvodů, proč dnes lidé volí dietu bez masa, ale co veganství dělá z vaším tělem?

Únava

Vzhledem k nepřítomnosti červeného masa ve stravě trpí veganové (ale i vegetariáni) velmi často nedostatkem vitamínu B12 a železa. To může vést k únavě, bolestem hlavy, závratím a dokonce i k anémii.

Nicméně je velmi snadné doplnit jak B12, tak i železo - a to buď užíváním doplňků, nebo jedením veganských potravin, které jsou obohaceny o B12, jako jsou kvasnice. Existuje také řada potravin, které jsou přirozeně bohaté na železo, jako je lněné semínko, ořechy a špenát.

„Nezapomeňte do každého jídla zahrnout alespoň jednu dávku surovin bohatých na železo," doporučuje dietní lékař Bahee Van de Bor, který se specializuje na pediatrickou výživu.

Klesající hladina vápníku

Když přestanete jíst mléčné výrobky, bude vám chybět vápník. Stejně jako u železa a B12 se to však dá snadno napravit. „Řešení spočívá v přechodu na rostlinné mléko, které je také obohaceno o vápník," říká Van de Bor. „Většina sójových nápojů obsahuje 120 mg vápníku na 100 ml, což je úroveň podobná kravskému mléku," uvedl pro The Independent.

Častější návštěva toalety

Vegani mají přirozeně mnohem vyšší příjem vlákniny, vysvětluje profesor Ian Rowland, vedoucí oddělení výživy na University of Reading. Luštěniny, celozrnné pečivo a zelenina obsahující hodně škrobu – to jsou běžné součásti veganské stravy, které jsou přirozeně bohaté na vlákninu.

Pravidelná konzumace takových jídel přirozeně zlepší zažívací systém. „To je dobré pro laxaci," řekl Rowland a dodal, že většina všežravců nejí jídla s dostatkem vlákniny, takže veganství může být v tomto ohledu výhodné.

Klesá riziko kardiovaskulárních onemocnění

„Stuidie na biochemické úrovni naznačují, že veganské bílkoviny, zejména sója, mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění prostřednictvím zlepšeného profilu cholesterolu a krevního tlaku," říká Van de Bor.

Rowland souhlasí a vysvětluje, že řada studií ukázala, že veganové a vegetariáni mají nižší příjem nasycených tuků než většina masožravců, což následně snižuje riziko srdečních infarktů a onemocnění koronární arterie. Poznamenal však, že většina studií týkajících se hladin nasycených tuků se týká vegetariánství, jen málo z nich zkoumalo vegany. Je prý proto třeba provést další výzkum, který by potvrdil tato tvrzení.

Ztráta na váze

Studie naznačují, že vegané mají tendenci mít nižší BMI než všežravci. To může snížit riziko vzniku cukrovky. A proč veganové a vegetariáni vlastně mají tendenci mít nižší tělesnou hmotnost? Odpověď je jednoduchá. „Vegani se mohou cítit plnější z jídel na bázi ovoce a zeleniny bohatých na vlákninu," vysvětluje Van de Bor. To může následně snížit chuť na další jídlo.

Pokud však vegani budou jíst potraviny plné škrobu, jako jsou chléb, chipsy a sušenky, ke ztrátě hmotnosti dojít nemusí – ba naopak. Je důležité nepoužívat veganství jako omluvu pro konzumaci nezdravých, i když rostlinných potravin, dodal Van de Bor.

Témata:  vegetariánské potraviny jídlo zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy