Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dorůstání končetin: Sci-fi, nebo realita?

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Už dlouho lidé a lékaři sní o tom, že bude možné nechat lidem znovu narůst ztracené končetiny či orgány. Jak ale vysvětluje video z YouTube kannálu Science Channel, nejedná se už o žádné sci-fi. Vědci dokonce zaznamenali první úspěch s lidským pacientem.

Vědci se snaží svými pokusy napodobit například mloky. Zatímco lidské tělo na poškození reaguje vytvořením strupu a vznikem zjizvení, u mloků se vyvinula schopnost vytvářet novou tkáň. Díky tomu jsou jejich těla schopná dorůstání končetin.

Vědci se tak snaží v laboratoři dosáhnout dorůstání orgánů. Využívají k tomu extracelulární matrix z močového měchýře vepřů, který regenerace schopný je.

Extracelulární matrix (mezibuněčná hmota) je hmota nacházející se v mezibuněčných prostorech a funguje jako jakési lešení, které propojuje a zpevňuje okolní buňky a umožňuje přenášení instrukcí.

Tento extracelulární matrix je očištěn a přetvořen buď do podoby tenkých pásů, nebo rozdrcen na prášek. Při aplikaci do rány tělu předá informace, aby namísto vytváření jizvové tkáně začalo s regenerací.

A nejde jen o teorii – takto vytvořený prášek už například pomohl muži, který přišel o špičku prstu. Ta mu během čtyř týdnů zcela dorostla, a to včetně nehtu, na kterém nebyly žádné deformace či známky po dorůstání.

Hlavní výhodou používání močového měchýře vepřů je, že se jedná o odpadní materiál z jatek, takže je velmi levný a hojně dostupný.

Témata:  vědci lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy