Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři umí zázraky? Pacient po 15 letech ve vegetativním stavu reaguje na nervovou stimulaci

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Před 15 lety se tehdy dvaceti letému francouzskému mladíkovi stala nehoda, po které leží dodnes ve vegetativním stavu na nemocničním lůžku. Vědcům se však nedávno podařilo mu do hrudi implantovat nervový stimulátor, a nestačí se divit - nejenže stoupla aktivita mozku, pacient dokonce vykazuje náznaky vnímání.

Nervový stimulátor není přitom žádnou novinkou, už nějakou dobu se používá i při léčení epilepsie a deprese. Lékaři varují, že pokud je člověk v bezvědomí déle než 12 měsíců, šance na probuzení jsou statisticky minimální. Proto je současný úspěch tak důležitý, řekla autorka studie Angela Sirigu. Vegetativní stav se od kómatu liší, pacient čas od času dokonce otevírá oči. Není to však radostná zpráva, jedná se pouze o fyziologický výskyt, který není znamením zlepšení.

U vagové stimulace se implantuje do těla elektroda, která se napojí na bloudivý nerv. Stimulátor pak vysílá v pravidelných intervalech pulzy, které se prokázaly jako účinné i na léčbu nespavosti a špatné nálady, u pacientů s Alzheimerovou chorobou dokonce zlepšuje paměť.

Podle Sirigu musel její tým vybrat pacienta, kde šance na zlepšení byly minimální. "Museli jsme si být jistí, že za pozitivní změny může právě stimulátor," řekla neuroložka. Již po měsíci pak začali sledovat nadějný vývoj. Podle lékařů dnes již pětatřicetiletý muž má stále jen malé šance na probuzení, ale zvýšená mozková aktivita je velkým úspěchem. Čeká je však ještě dlouhá cesta k metodě, která by spolehlivě léčila pacienty s poškozeným mozkem.

Témata:  mozek lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy