reklama

Možná se cítíte bezmocně přemožení tím, jak moc práce máte (nebo jak málo), nebo se při večírcích schováváte v kuchyni naplněni podivným pocitem strachu. Stres, úzkost a nespavost nejsou vždy nebezpečné, jsou ale velmi časté. Jeden z nejlepších světových expertů na kognitivně behaviorální terapii, Jeremy Christey, v komentáři pro server The Times radí, jak si pomoci při psychických problémech.

Není to tak dávno, co bylo zjištěno, že ne každý, který trpí psychickou poruchou, má přístup k psychiatrovi nebo psychologovi – počet těchto lidí se pohybuje okolo 13 %. Profesor Sue Bailey serveru BBC řekl, že služby pomáhající lidem při mentálních potížích jsou v krizi. Jeremy Christey se tedy rozhodl lidem poradit, jak si mohou pomoci sami.

Kognitivně behaviorální terapie je rychlá, zaměřená na specifický problém a můžete ji provozovat i doma. Zakládá se na teorii, že naše životní zkušenosti mají přímý vliv na to, jak přemýšlíme, jak se cítíme a na to, jak se chováme. Kognitivně behaviorální terapie (KBT) by nás měla donutit přehodnotit naše dosavadní závěry ohledně věcí, které se udály v minulosti, a tím i změnit naše chování.

Nyní tedy několik praktických rad. Pokuste se v krizových situacích uklidňovat své tělo (zmírnit tlukot srdce a pocit žaludku na vodě) a zkuste přijít na to, co přesně váš strach způsobuje. Sepište si své úzkostné myšlenky – to by vám mělo pomoci na zdroj úzkosti přijít. Můžete používat například seznam formou sloupců s nadpisy jako „situace, ve které strach přišel", „jak se při ní fyzicky cítím" a „negativní myšlenky, které mě při této konkrétní situaci napadaly."

Další rada je poněkud zvláštní – zůstaňte v nepříjemné situaci, dokud se vaše úzkost nesníží. Tím si na situaci zvyknete a váš stav při ní se zlepší. Pokud od ní utečete, váš strach se akorát zintenzivňuje.

Nepokoušejte se zastavit obsesivní myšlenky. Čím více se na ně soustředíte, tím více vás pronásledují. Musíte se přesvědčit o tom, že tím, že nad něčím přemýšlíte, to neposilujete – nerealizujete to.

Toho, co pro svoje mentální zdraví můžete udělat, je hodně, nic ale nepředčí sílu správného spánku. Nepanikařte však, pokud denně nenaspíte přesně osm hodin – každý potřebuje jinak dlouhý čas k tomu, aby si odpočinul. Nejlepší je, když spíte pouze ve své posteli – nikde jinde. Přes den neodpočívejte.