Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co kdybyste přepínali mezi programy i bez ovladače? Telekineze již brzy bude realitou

Co kdybyste přepínali mezi programy i bez ovladače?
Co kdybyste přepínali mezi programy i bez ovladače?
Foto: Pixabay

Dorazíte domů a ještě před otevřením dveří zapnete všechna světla. Usednete pohodlně na gauč a bez jediného pohybu se vám zapne televize. A co kdybyste přepínali mezi programy i bez ovladače? Dostanete žízeň, tak jen natáhnete ruku a čekáte, až k vám doputuje sklenice. Pokud jste příznivci nadpřirozených schopností, pak již velmi brzo si budete moci osvojit telekinezi.

Nebude za tím stát žádný neprobádaný svět jak z fantasy literatury, ale technologie, kterou lidé vyvíjejí. Konkrétněji řečeno, telekinezi nám umožní nanotechnologie s umělou inteligencí. John McNamara je vynálezce v inovativním centru pro vývoj technologií, nedávno vystupoval před britským parlamentem, kde poslancům vysvětloval možnosti budoucí technologie.

Podle McNamary představuje nanotechnologie skutečnou revoluci pro lidstvu, telekineze asi nepatřila mezi prvotní cíle vývoje, nicméně je to pro mnohé lidí zajímavým bonusem. John McNamara tvrdí, že v roce 2040 budeme implantovat lidem do těla maličké roboty. Ponecháme-li konspirační teorie o ovládnutí mas stranou, vědec slibuje, že se tím celkově zlepší naše zdraví.

Nanoroboti budou schopní v našem těle - krvi, svalech či kostech, vyhledat poškozené buňky, které opraví, či nádory, které odstraní. To vše se bude dít, aniž bychom o tom věděli, nebo pocítili. McNamara tvrdí, že tímhle si vlastně vylepšíme lidská těla za hranicemi toho, jak nás příroda stvořila.

Vylepšení se však netýká jen činností těla, orgánů a svalů, ale také naších psychických schopností. Stačí troška úpravy a nanotechnologie udělá z našeho mozku rovnou kalkulačku. Ani mechanicky vylepšené smysly jako zrak nebo sluch nepředstavují žádný problém. Co více, tímhle způsobem pak můžeme skutečně brouzdat po webových stránkách, aniž bychom pohnuli prstem.

A pak už stačí nanotechnologii implantovat i do věcí kolem nás a roboti se opravdu postarají o to, aby byla telekineze reálná. Pokud se vám tahle představa líbí, pak si musíte počkat nějakých dvacet let, než bude technologie připravená. Než k tomu však dojde, musí politice ještě prodiskutovat morální a sociální důsledky.

I když před námi technologie otevírá úžasné možností, mnozí se obávají, že sociální nerovnost se jen prohloubí. Při současných podmínkách nezáleží na tom, kolik technologie máme, problémem je, že nebude dostupná pro všechny. A ví to i John McNamara. "Dneska být chudý znamená, že nemáte nejnovější iPhone. Jenže v budoucnu vytvoří chudoba nepřekonatelnou propast mezi lidmi, kdy se jednotlivé skupiny budou radikálně lišit v tom, jak dlouhou budou žít, jak moc zdraví budou, či jaké schopnosti budou mít," varuje vědec.

Neméně závažným problémem je také to, jak zabránit zneužití umělé inteligence. Mnozí se obávají, že bez přísně dodržovaných pravidel budou roboti silnou zbraní v rukou korporací, které je budou mít na starosti. Snadno tak dojde ke zneužití dat velkými společnostmi na úkor obyčejných lidí.

Témata:  lidé vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy