reklama

Vědci tvrdí, že spánek nám pomáhá zbavit se odpadu, který se hromadí v mozku během bdění. Jiní si myslí, že jde o čas potřebný na ukládání toho, co jsme se během dne naučili. Spát ale musí každý a jeho nedostatek má na ekonomiku drastický vliv.

Výzkumná společnost RAND zjistila, že ekonomické náklady na nevyspané zaměstnance dosahují miliard dolarů v zemích jako je Velká Británie, USA, Kanada, Německo a Japonsko.

Nedostatečný spánek může podle vědců stát jen americkou ekonomiku 1,2 milionu pracovních dní v roce, což představuje 411 miliard dolarů, nebo 2,28 % HDP.

Varovná jsou i čísla týkající se Japonska. Tady jde o 600 000 pracovních dní v roce, s náklady na úrovni 138 miliard dolarů, tedy 2,92 % jejího HDP. Velká Británie a Německo by mohly ztrácet kolem 50 až 60 miliard dolarů za asi 200 000 pracovních dní v roce. 

Výzkum se také snaží přijít na to, jaký vliv má nedostatek spánku na produktivitu na pracovišti. Odhady jsou založeny na extrapolaci údajů z Britain 's Healthiest Workplace, který požádal firmy, aby se dobrovolně zúčastnily průzkumu ohledně chování a zdraví zaměstnanců. Vědci získali 62 000 respondentů, tvrdí ale, že středně velké podniky a finanční sektor mají většinové zastoupení v použití vzorku.

RAND přesto porovnal tyto údaje s údaji studie National Sleep Foundation z roku 2013, která shromáždila výsledky v pěti zemích: Velké Británii, USA, Německu, Kanadě a Japonsku. Tímto způsobem přišla společnost s odhady pro USA, Německo, Kanadu a Japonsko. 

Přesto vědci upozorňují, že kvalitnější odpočinek je potřebný nejen pro zdraví populace, ale i pro lepší ekonomické výsledky. Stejně důležitý je i pohyb a strava v pravidelných intervalech. Výzkumy také ukazují, že průměrná potřeba spánku u dospělých se pohybuje mezi sedmi a devíti hodinami.