Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Držíte diety, ale nedaří se vám zhubnout? Možná za to mohou některé méně známé faktory

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

Londýn – Držíte diety, omezujete sladkosti, cvičíte a stejně ne a ne zhubnout? Možná za to mohou jiné faktory, které nejsou příliš známé a které mají na hubnutí velký vliv. Nutriční biochemička doktorka Libby Weaverová v rozhovoru pro server Healthista poukazuje, že je třeba hlídat si i další věci.

Weaverová patří mezi ty, kteří pomáhají světovým celebritám s redukcí jejich váhy. Mezi její nejznámější klienty patří například herec Hugh Jackman. Doktorka poukazuje, že zatímco v minulosti se tvrdilo, že lidé přibírají prostě proto, že hodně jí, pravda může být úplně jiná. Dodává, že dnes už je jasné, že neplatí rovnice méně kalorií rovná se úbytek na váze. Naopak upozorňuje na několik méně známých důvodů, proč lidé nemůžou zhubnout.

Otázkou podle ní je, co vede lidské tělo k tomu, že si tuky buď ukládá, nebo je naopak spaluje. Varuje sice, že hodně jídla a nedostatek pohybu přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti, ale že ve hře jsou i další faktory.

Jste ve stresu?

Weaverová poukazuje na studie z poslední doby, které poukazují přímou souvislost mezi obezitou a stresem. Právě stres je podle ní jedním z hlavních důvodů, proč lidé nemohou zhubnout. Když jsme pod tlakem, tělo je zaplavováno stresovým hormonem adrenalinem, který připravuje naše tělo na boj nebo útěk. Dodávky krve jsou odkloněny z důležitých míst, jako jsou třeba svaly umožňující trávení. Tělo v tu chvíli využívá jako palivo glukózu a ne tělesný tuk. I to je důvod, proč lidé v takových situacích více touží po sladkém.

Lékařka radí, že je dobré se několikrát denně na pár minut zastavit a pořádně dýchat. Nejlepším způsobem, jak snížit hladinu stresu, je brániční dýchání, kdy člověk dýchá pomalu hluboko a vzduchem plní břicho a ne plíce. Dobré je to během dne opakovat alespoň dvacetkrát.

Měsíční cyklus žen

Ženské tělo také výrazně ovlivňuje měsíční cyklus, kdy tělo v některých chvílích kvůli rostoucí hladině estrogenu zadržuje tekutiny. Ještě hůře pak působí pokles progesteronu, který působí přesně naopak – tedy jako diuretikum. Podle Weaverové mohou jeho hladinu ovlivnit některé druhy potravin. Radí proto kávu nahradit třeba bylinkovým čajem – a to i po dobu jednoho cyklu. Především by to měly vyzkoušet ty ženy, kterým otékají prsty či které trpí nadýmáním. Zhoršovat situaci podle ní naopak mohou všechny látky na bázi kofeinu.

Úroveň inzulínu

Inzulín je hormon, který se tvoří ve slinivce břišní a který pomáhá tělu přesunovat cukry z potravy do jednotlivých buněk. Glukózu transportuje nejprve do jater a následně do svalů, kde je uložen ve formě glykogenu. Ten tělo používá jako zdroj energie. „Pokud se objeví nějaké zbytky, které tu obvykle jsou, uloží je tělo do tuků. Pokud tedy člověk jí potraviny obsahující hodně sacharidů nebo potraviny obsahující rafinované cukry, může to zvyšovat hladinu inzulínu, což vede k ukládání tuků," varuje lékařka.

Dobré tedy je získávat sacharidy z ovoce a zeleniny a jíst potraviny bohaté na bílkoviny, jako je libové maso, ryby, vejce, avokádo, ořechy, semena, olivový olej nebo olivy.

Nerovnováha nervového systému

Lidský mozek je nastavený tak, aby přežil i v těžkých dobách, což může narušit způsob, jak tělo spaluje tuky. Autonomní nervový systém řídí tělo bez toho, abychom nad tím měli kontrolu. „Reguluje srdeční tep, rychlost dechu, regulaci teploty, imunitní i hormonální systém," vysvětluje doktorka. V podstatě se skládá ze dvou systému – sympatického a parasympatického. Oba by měly být v rovnováze, to se ale často neděje. Sympatický systém se stará o „boj a útěk", parasympatický o „odpočinek a opravy". U většiny lidí převažuje sympatický, což způsobuje nadbytek adrenalinu. Parasympatický naopak pomáhá obnovit klid a rovnováhu i funkce trávení, také zlepšuje pleť, která stresem trpí.

Aby byly oba systémy v rovnováze, je podle doktorky dobré vyzkoušet nějaký druh relaxace, a to alespoň na jeden týden. Vhodná je třeba jóga nebo taichi. Uklidnit se dá také pomocí dýchání - před spaním je dobré se desetkrát až dvacetkrát nadechnout, počítat do šesti až osmi a zase vydechnout. Ideální jsou čtyři série tohoto cviku.

Emoce

Když je lidem mizerně, hromadí si to v sobě, a trápí se tím. A to často vede třeba k nočnímu vyjídání ledničky. Lidé mají podle lékařky tendence negativní emoce zahánět jídlem, což může být problém. Radí proto, aby lidé procvičovali i mysl a naučili se, že tyto negativní pocity sami o sobě nemohou nikomu ublížit a že je třeba, aby odešly. Tím, že si lidé negativní zkušenosti – třeba hádku s partnerem nebo s kolegou v práci – stále připomínají a trápí se tím, si podle ní škodí. „Nesuďte sami sebe, ale zajímejte se o to, co a proč se stalo," dodává Weaverová.

Témata:  hubnutí obezita, hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy