Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci se spletli. Manželství nám prospívá, tvrdili. Teď zjistili, jaká je realita

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Říkalo se, že manželství je pro zdraví člověka prospěšné. Desítky let tomu lidé věřili a vědci to potvrzovali dalšími a dalšími výzkumy. Ten poslední ale podle televize NBC ukázal, jak šíleně se spletli. Je to totiž všechno přesně naopak.

Řada výzkumů publikovaná v posledních desetiletích ukazovala jedno a to samé. Manželský svazek je pro pár jednou z nejlepších věcí, jakou mohou pro své zdraví udělat. Vědci z lékařské fakulty v Ohiu ale ale nyní zjistili, že lidé žijící v manželství nejsou o nic zdravější, než ti svobodní. Naopak jim tento svazek může po zdravotní stránce uškodit.

Upozornil na to vědec Dmitry Tumin v odborném časopisu Social Science Quarterly, kde zveřejnil výsledky svého výzkumu o zdravotních dopadech manželství. Výzkum prováděl na 12 tisících lidech a analyzoval odpovědi mužů a žen zvlášť. Zohlednil při tom i věk respondentů nebo délku trvání manželství.

Nikdy se mu ale nepovedlo zjistit, že by sňatek posiloval zdraví. Pouze v případě starších žen našel určitou možnost zlepšení zdravotního stavu. Po 16 letech výzkumu tak vědci došli k závěru, že zdraví lidí žijících v manželském svazku není o nic lepší než zdraví lidí bez partnera.

Co však bylo zajímavé, někteří účastníci této studie naopak uvedli, že se jejich zdravotní stav po uzavření manželství zhoršil. Tím odborníci potvrdili výzkumy z roku 2012 a starší, které ukázaly, že manželství nepůsobí nijak blahodárně. 

Vědci se dříve domnívali, že sezdané páry mají někoho, o koho se mohou opřít, zatímco svobodní lidé ne. Své teorie stavěli na tom, že lidé žijící v manželství se navzájem podporují, v dobrém i zlém. Vzájemně se hlídají, aby příliš neholdovali alkoholu, a ulevit by se jim mělo také po ekonomické stránce. 

Proč tedy nakonec vyhráli lidé žijící sami? Podle televize možná proto, že se na ně zapomnělo. Vědci totiž dosud zkoumali dopady manželství, ale zapomínali na lidi žijící bez partnera. Svobodní lidé se přitom častěji stýkají s přáteli, sousedy, sourozenci a rodiči. Mívají tedy bohatší společenský život.

Navíc, ani v manželství se nelze vyvarovat pocitu samoty. Naopak svobodní lidé o sebe více dbají, zatímco lidé žijící v manželství mají tendenci posilovat zlozvyky, například přejídání nebo kouření. Nesezdaní lidé také prokazují větší osobnostní růst, umí žít podle vlastních hodnot a v pracovním životě se nestarají jen o peníze.

Odborníci už dříve poukázali i na další zajímavost spojenou s manželstvím. Zjistili, že sezdané páry jsou více ohrožené rakovinou mozku, než lidé s nižším vzděláním nebo svobodní. Vyplývá to ze studie, kterou odborníci zveřejnili v magazínu Journal of Epidemiological and Community Health.

Švédští vědci přišli na nečekané souvislosti mezi studiem, manželstvím a rakovinou mozku. Použili k tomu data několika milionů Švédů a výsledek překvapil i je samotné.

Odborníci zjistili, že na rakovině mozku se určitým způsobem podílí doba, po kterou člověk studuje. Právě získávání nových informací a snaha o jejich udržení v paměti podle výsledků napomáhá rozvoji rakoviny, zejména v případě, kdy dotyčná osoba studuje na vysoké škole.

Lidé, kteří za sebou mají alespoň tři roky vysokoškolského studie, tak mají o 20 procent vyšší šanci, že budou v budoucnu trpět tímto zákeřným a nebezpečným druhem rakoviny. Proč tomu tak je ale odborníci netuší.

Podobná situace nastává v případě manželství. Muži žijící v tomto svazku mají podle studie o 23 procent větší šanci, že se budou léčit s rakovinou mozku. Důvod je podle vědců opět nejasný.

Neexistuje totiž jediný důvod, který by zapřičinil, že se manželství nebo vzdělání projeví formou rakoviny. "Z biologického hlediska nevím, proč by vzdělávací nebo demografické faktory měly způsobovat riziko vzniku rakoviny," připustil podle serveru StatNews Jill Barnholtz-Sloan z Case Comprehensive Cancer Center.

V praxi tedy lze usoudit, že dle statistik mají lidé s vyšším vzděláním nebo lidé žijící v manželství větší riziko rakoviny mozku. Zároveň ale není možné prokázat, jak se tyto faktory na vzniku rakoviny podílí a podle odborníků více souvisí s doprovodnými jevy, jako například se stresem nebo špatnou ekonomickou situací, než se samotným faktem, že dotyčný studuje nebo je ženatý.

Témata:  lidé vztahy Láska, intimnosti vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy