reklama

Nejde o to, jak inteligentní jste, ale jak inteligentně na lidi působíte, píše server The Independent.

1. Používejte prostřední jméno nebo jeho iniciály

Psychologové tvrdí, že použití iniciály prostředního jména podporuje pozitivní hodnocení intelektu a schopností člověka.

V našich končinách často lidé prostřední jméno nemají – ani to ale nevadí. Pokud vyřizujete například nějakou důležitou rezervaci, prostě si prostřední iniciálu vymyslete. Dávejte ale pozor na to, abyste měli připravenou odpověď, pokud se vás někdo zeptá na to, co tato iniciála znamená. Pokud totiž zapomenete své „druhé“ křestní jméno, nebudete působit inteligentněji, ale spíše naopak.

2. Používejte grafy

Bylo vědecky dokázáno, že pokud chcete někoho přesvědčit, musíte působit vědecky. Jinými slovy – pokud vás čeká například důležitá prezentace v práci nebo ve škole, používejte například grafy.

Šedesát sedm procent lidí podle výzkumu věří určité informaci, aniž by tato informace byla doplněna grafem. Pokud byl ale ke stejné informaci přidán i graf, věřilo informaci dokonce 96 procent dotazovaných.

3. Mluvte expresivně

Když dva lidé říkají stejné věci, ale jeden z nich moduluje svůj hlasový projev a dělá pouze minimální pauzy, působí jako více vzdělaný a inteligentní. Ukazuje to nedávná studie, při které byli účastníci požádáni, aby se představili hypotetickému zaměstnavateli. Ti, kteří používali různé tóny hlasu a různou hlasitost projevu, byli vnímáni jako více přemýšliví a inteligentní a zanechali lepší celkový dojem.

4. Noste brýle

Možná to bude znít jako otřepaná rada, ale nošením brýlí – i kdybyste v nich neměli dioptrická skla - působíte inteligentněji.

Jedna ze studií ukázala, že existuje rozdíl mezi chováním žáků a tím, zda jejich profesor nosí nebo nenosí brýle. Pokud má pedagog více formální oblečení, jsou studenti méně náchylní k dovádění a vyrušování. Stereotypy hrají velkou roli v tom, jak vás lidé vnímají a snad největším stereotypem je, že inteligentní lidé nosí brýle, uvádí server.

5. Usmívejte se

Studie také prokázaly, že když lidé hodnotí jiné osoby na základě fotografie obličeje, hodnotí jako vysoce inteligentní spíše ty, kteří se na snímcích usmívají.

6. Neobjednávejte si alkohol

Vědci také zjistili, že manažeři považují kandidáta za méně inteligentního v případě, že si na společné schůzce objednal víno. Další studie také uvádí, že dokonce i ti, kteří jen drží v ruce alkoholický nápoj, jsou vnímáni jako méně inteligentní.

Pokud vás tedy čeká důležitá schůzka, pohovor či podobné setkání, objednejte si raději vodu nebo kávu. Výjimkou by v tomto směru mohlo být pouze rande.